A csontritkulás kialakulásának megelőzése érdekében fogyasszunk minél több kalcium-, magnézium-, D - és K –vitamin-tartalmú ételeket.
Ezek az építőanyagok elengedhetetlenek a csontok számára.
Fogyasszunk naponta tojást, sajtot, túrót, natúr joghurtot, kefirt. De jó választás lehet még a narancs, a banán, a káposzta és brokkoli is. Ezek kalciumot tartalmaznak.
A D-vitamin elsődleges forrása a napsugárzás, ezért használjuk ki télen is a napsütés jótékony hatását. Amennyiben keveset tartózkodunk a napon, fogyasszunk D-vitamin-tartalmú élelmiszereket: gomba, tonhal, lazac, Ricotta (sajtkülönlegesség).
K-vitamint leginkább a zöld levelű zöldségekben találunk. Ilyen a spenót, a sóska, a káposzta, a saláta és a mángold.
Magnéziumot az olajos magvakkal, dióval, napraforgómaggal, szezámmaggal, mandulával és tökmaggal vihetünk be a szervezetünkbe.
A szervezet napi kalciumszükséglete eléggé eltérő, az életkoroktól függ. Átlagosan legalább 500-600 mg ajánlott naponta. Vannak olyan állapotok mint a várandósság, szoptatás, amikor többre van szükség. Ilyenkor szükség lehet 1000-1500 mg-ra is. A csontritkulás megelőzésére ajánlott a minél több kalcium bevitel. Javasolt az 1000-1200 mg kalcium egy már kialakult csontritkulás esetében. Nagyon jó kalcium forrásnak számítanak a kemény sajtok, a brokkoli, káposzta, de található a mogyoróban és a csonthéjasokban is.
A réz hiánya a csontok minőségét és a mennyiségi tulajdonságát is rontja. A felnőttek napi szükséglete mintegy 1,4 mg. A test magnéziumtartalmának a 70%-a a csontokban van. Naponta 350-600 mg magnéziumra van szükség.
A mangán is a csontokban raktározódik fel, a hiánya pedig szintén csontritkuláshoz vezethet. Teljes kiőrlésű gabonalisztben sok található.
Nagyon fontos a foszfor is a csontok számára. Nagyon túlzott mennyiségben csak akadályozza a kalcium beépülését a csontokba.
A D-vitamin is segíti a kalciumot, hogy beépülhessen a csontokba. A D-vitamin UV-sugárzás hatására a bőrben is képes képződni. Elég kevés ételben található meg a D-vitamin megtalálható a tejben, a májban és a tojássárgájában is.