Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A legjobb praktikák a csuklás megszüntetésére

2023. 07. 04. 09:07:00 hillvital.hu

Az esetek túlnyomó részében nem betegség tünete, de nagyon ijesztő és kellemetlen tud lenni.

 

A csuklás lényegében a rekeszizom sorozatos, görcsös összehúzódása.

 

Jellegzetes hangja attól van, hogy az önkéntelen belégzéssel egyszerre reflexesen záródik a hangrés. Egyik leggyakoribb oka a gyomor kitágulása, például bőséges étkezés vagy puffasztó ételek miatt.
 


A csuklást ezen kívül előidézheti számos olyan folyamat, amely a fentebb felsorolt idegeket ingerli: cukorbetegség, alkoholmérgezés, többféle idegrendszeri, illetve emésztőszervi betegség.

 

Így kell megszüntetni a folyamatos csuklást, avagy bemutatjuk, hogyan lehetséges a csuklás elmulasztása!

Régi bevált módszer a csuklás elállítására a „vegyünk egy nagy levegőt, és tartsuk benn, amíg tízig számolunk magunkban" tanács. A lélegzet visszatartása viszonylag hatásos, ezt a tudomány is igazolta. Ugyanilyen hatásos, ha egy papírzacskót helyezünk a szánk és az orrunk elé, és egy percig lélegezzük belőle a levegőt.
 

Csuklás ellen a régi jól bevált módszerek egyike a vízivás is. Nagyanyáink praktikája úgy szól, hogy „kilenc kis kortyot kell inni”. Vannak, akik szívószállal iszogatják a vizet, az is hatásos.
 

Egy másik praktika szerint a jégkocka szopogatása is hatékony lehet. Csecsemők esetében az orrocska befogása néhány másodpercig, szintén jónak bizonyulhat, vagy pár csepp citromlé adása kiskanálban szintén jó módszer. 

Hajlítsd előrehajlítva a törzsed, majd hajlítsd meg előrehajlítva a csípődet, ezzel megteremtve a megfelelő testtartást. Ezután egyenesítsd ki a kezeidet, majd nyújtsd ki őket a fejed fölé, miközben behúzod a hasadat. Ez a testhelyzet segíthet a rekeszizom normális működésének helyreállításában és megszüntetheti a csuklást. 

Lélegezz mélyeket, majd tartsd vissza a lélegzetedet, miközben erősen próbálod lenyelni a nyáladat. Ez a módszer is serkentheti a rekeszizom működését és megszüntetheti a csuklást.

 

A csuklás megszüntetése intenzív ízekkel is lehetséges. Rágcsáljunk kapor-vagy tárkonylevelet.  Ha egy pici borsot beszippantunk, az tüsszentésre késztet, mely megszünteti a csuklást.
 

Különböző testhelyzetek is normalizálhatják a rekeszizom működését, így megszűnik a csuklás: háton fekvés nyitott szájjal, oldalfekvés felhúzott lábakkal.
 

Talán a legrégebbi házi praktika a csukló ember megijesztése. Ennek az lehet a magyarázata, hogy az ijedség hatására megváltozik az ember légzési ritmusa, ami elmulaszthatja a görcsös csuklást. Ezek voltak a legjobb gyors megoldások csuklás ellen.
 

Egy nő éppen nagyon csuklik.