A cukorfüggő emberek többsége nem is veszi észre, hogy a cukor rabja, amíg annak különböző tünetei meg nem jelennek nála.
1. Bőrproblémák
A pattanások folyamatos megjelenése az egyik legfontosabb jelző, ha túl sok a cukor az étrendben. Ez hozzájárulhat a menstruációs hormonok egyensúlyának felborulásához, így pattanások jelenhetnek meg az állkapocs környékén is. Emellett a cukor károsíthatja a bőrben a kollagént és az elasztint, ami ráncok kialakulásához és korai bőr öregedéshez vezet.
2. Ízlelőbimbók tompulása
Az ízlelőbimbók idővel alkalmazkodnak ahhoz a magas cukormennyiséghez, amelyet elfogyasztunk és ez a tompulás egyre csak fokozódik. A cukros ízhez való hozzászokás minden egyes fánkkal vagy csokoládéval növekszik, így egyre édesebbnek kell lennie egy terméknek ahhoz, hogy “megfelelő” íz élményt okozzon.
3. Fogszuvasodás
A szájban előforduló baktériumok a cukrokat használják fel táplálékként és melléktermékként savakat termelnek. Ezek a savak bontják a fogzománcot, majd lyukat képeznek a fogban.
4. Állandó cukoréhség
A szervezet úgy reagál a cukorra, mint egy drogra. Folyamatosan többet szeretne belőle, hogy ugyanazt a hatást tudja elérni általa. Lehet, hogy nem vesszük észre, hogy cukorra vágyunk, amikor egy kiflit szeretnénk megenni, hiszen egy ételnek nem kell ahhoz édesnek lennie, hogy a cukoréhséget kielégítse. A magas cukortartalmú élelmiszerekről kimutatták, hogy ugyanúgy aktiválják az agy jutalmazásközpontját dopamin felszabadításával, mint a függőséget okozó drogok.
5. Kevés energia
A cukor fogyasztását követően a hasnyálmirigy inzulint szabadít fel, hogy segítse a glükóz bejutását a sejtekbe, vagyis az energia rohamát tapasztalhatjuk. Ahogy ezt felhasználjuk, energiaszint csökkenést tapasztalunk meg, ekkor a szervezet még több cukrot igényel, hogy újrakezdhesse a ciklust. Minél magasabb a cukor kiugrás, annál mélyebb a kimerülés, lecsökkenés.
6. Megmagyarázhatatlan puffadás
A cukor egyik típusa a fruktóz, amely minden gyümölcsben és a feldolgozott termékek nagy részében megtalálható. Ez az anyag felelhet a puffadásért, mivel ezt a fajta cukrot a szervezet nem tudja mértéktelenül felszívni. A bélben megtalálható bizonyos baktériumok és élesztőgombák a vastagbélben erjesztik a fel nem szívott fruktózt és gázt képeznek belőle.
7. Alacsony libidó
Az, aki túl sok cukrot fogyaszt, tapasztalhat libidócsökkenést. A vércukor magas szintje a vérben negatívan befolyásolhatja a nemi hormonok termelődéséért felelős gént, ami a szexuális vágy csökkenését eredményezheti. A túl magas vércukorszinttel rendelkező férfiak merevedési problémákkal küzdhetnek. Egy vizsgálat azt is kimutatta, hogy a cukorbeteg férfiak 50-75%-a küzd erekciós zavarokkal, ami háromszor nagyobb, mitn a nem cukorbetegek esetében.
8. Gyengült immunrendszer
Amikor a sejtek le vannak terhelve a nagy cukormennyiség által, akkor a szervezetnek sokkal nehezebb dolga van a kórokozók elleni küzdelemben az egészség fenntartásában. Az immunrendszer nagyjából 70%-a az emésztőrendszerben található, amelyet az egészséges bélbaktériumok támogatnak. Az étrend magas cukortartalma a bélflóra káros tagjai számára jelentenek tápanyagot, ezzel túlszaporodva, kiszorítva a hasznos baktériumokat.
9. Súlygyarapodás
A súlygyarapodás az egyik leglényegesebb figyelmeztető jel arra, hogy a táplálkozásban változtatásokat kell bevezetni. Amikor túlzott mennyiségű cukrot viszünk be a szervezetebe, a fel nem használt mennyiség mindenképpen a raktárakba kerül. Ha rendszeresen túlzásba esünk a cukorbevitellel, akkor az következményesen növeli a zsírraktárak mennyiségét. Vannak olyan élelmiszerek, amelyekben természetesen magas a cukortartalom, mint egyes gyümölcsök, de itt számolnunk kell azzal is, hogy a rosttartalmuk ennek a cukornak a felszívódását elnyújtja, ezáltal nem terheljük meg úgy a szervezetet, mint egy feldolgozott, cukros élelmiszerrel.
10. Álmatlanság
Ha cukor tartalmú élelmiszert követlen lefekvés előtt fogyasztasz, azzal nehezíted az elalvást, mivel a vércukorszinted hirtelen meg fog ugrani ez pedig befolyással lesz az agyműködésedre, arról nem is beszélve, hogy a közvetlen vagy nagyjából 2 órán belüli, lefekvés előtti étkezés az emésztőfolyamatok miatt zavarja az alvás minőségét.