Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Miért is ajánlott D-vitamin tablettát szedni?

2023. 12. 06. 11:07:00 hillvital.hu

Már több statisztikai adat is kimutatta, hogy a magyar lakosság elég nagy része D-vitamin hiányos. 
 

Télen sajnos egyre rövidebbek a nappalok és a napsugárzás ideje és ereje is lecsökken a minimálisra. 
 

Nagyon sok ember sötétben megy el dolgozni és sötétben is jön haza, tehát szinte esélye sincs a napon kint lenni.
 

A D-vitamin egy zsírban oldódó vitamin ami elsősorban a kalciumháztartásban és a csontok egészségében vesz részt. A D-vitamin kulcsfontosságú szerepet játszik az izomépítés és a teljesítménynövelés szempontjából is. A D-vitaminnak nagy szerepe van az immunrendszer erősítésében ami a hidegebb téli hónapokban nagyon fontos, mivel ilyenkor az ember hamarabb elkapja a megfázást vagy az influenzát.

A napon kívül még vannak olyan ételek amelyek tartalmaznak D-vitamint ilyen a tojássárgája, a máj és az olajos halak is. Ételekkel viszont nem tudod pótolni a napi szükséges mennyiséget. Legalább szükséges a téli hónapokban 2000 nemzetközi egységnyi D-vitamin és mindenképpen ajánlott az étrend-kiegészítők használata. Ez az érték azonban változhat életkörülményektől, nemtől és kortól függetlenül.
 

Érdemes tudni, hogy a D-vitamin adagolása, akkor számít a leghatékonyabbnak ha azt a legtáplálóbb étkezéskor veszed be. A legjobb idő erre tehát az ebéd közben. De esetleg ha valaki többet eszik tápláló ételt reggel akkor reggeli közben. Télen mindenképpen ajánlott az étrend-kiegészítő szedése, de egész évben is szabad, csak nyáron kevesebbet. Nagyon fontos idősebb korban már mindig rendszeresen szedni a D-vitamin, mert ilyenkor már nem termel elegendőt a szervezet a napfény hatására sem.
 

A D vitamin szedése télen különösen fontos feladat.
 

Egy felmérés szerint tél végére a magyar lakosság kb. 95%-a D vitamin hiányos!
 

Nyáron a D vitamin szedése sokkal egyszerűbb, hiszen a szervezet napi D vitamin szükségletének a kielégítéséhez elég, ha napi 10-15 percet a napfényben töltünk. A D vitamin szedése télen nagyon sokáig igen kellemetlen volt, ugyanis D vitamin pótlásra halolajak használtak. Igaz, hogy kiváló D vitamin forrás, azonban nem egy közkedvelt, jóízű dologról van szó.
 

Manapság a D vitamin szedése nem merül ki egyszerű halolaj fogyasztásban. Szerencsére már többféle táplálék kiegészítők is kaphatók.


D-vitamin tabletta.