Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Miért fontos a D-vitamin?

Miért fontos a D-vitamin?

hillvital.hu
2022. 02. 23. 11:50:00

A D-vitamin fontossága leginkább a téli időszakban kerül előtérbe.

Ez egyértelműen annak köszönhető, hogy kevesebb a napsütötte órák száma.

A D-vitamin fontossága
A D-vitamint gyakran csak a nap vitaminjának is nevezik. Ez egyértelműen azért van, mert a szervezet a napfény hatására kezdi el a termelését. Nyáron sokkal könnyebb D-vitaminhoz jutni és általában ilyenkor nem is kell emiatt aggódni. Ebben az időszakban elég naponta 15-20 percet a napon tartózkodni. Strandoláskor, illetve napozáskor azonban ekkor se felejtkezzünk meg a napvédő szerek használatától. Igaz, hogy ezek hatására kevesebb D-vitaminhoz juthatunk, viszont óv a különböző betegségektől, mint például a bőrráktól is.

Csonterősítő
A D-vitamin csonterősító hatással rendelkezik. Ez annak köszönhető, hogy a D-vitamin kölcsönösen a kalciummal együtt felelnek az egészséges és erős csontokért. Ennek köszönhetően nem csak segíti a kalcium munkáját, de a csontok egészségén is képes javítani. Nélküle a csontozat sokkal törékenyebbé válna. Hiányában gyerekek leggyakrabban az úgynevezett angolkór, felnőttek esetében pedig csontlágyulás alakulhat ki. A d-vitamin és kalcium együtt tehát kifejezetten ajánlott a csontok számára, mivel így sokkal hatásosabb és sokkal könnyebben szívódik fel a kalcium a d-vitaminnak hála. A d-vitamin hiánya esetén nem képes a kalcium beépülni a csontokba. 

Az angolkór lényegében egy olyan betegség, amely az alacsony D-vitamin szint miatt a még fejlődésben lévő gyermekeknél a csontozat deformálódását okozza. Leggyakrabban a lábakon vehető észre, melyek O alakban deformálódnak.

Nátha és influenza ellenes
Ha nátháról vagy influenzáról esik szó, akkor legtöbben rögtön a C-vitaminra gondolunk. Ezzel alapvetően nincs is gond, azonban a D-vitamin szerepe is nagyon fontos. Viszont itt megelőzésként kell gondolni a D-vitaminra. Ez alatt pedig azt kell érteni, hogy a megfelelő szinten tartott D-vitaminnak köszönhetően nagy eséllyel el sem kapjuk ezeket a betegségeket.

Fogak épsége
A fogak állapota és azok szuvasodásra való hajlama kapcsolatban állnak a D-vitamin ellátottsággal. Ezen felül a D-vitamin fogínysorvadásban szenvedők esetén képes hatékonyan megállítani az állkapocscsont fogágybetegség következtében kialakuló csontvesztését.

 

A D-vitamin fontossága

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés