Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Demencia: jellegzetes tünetek és a leggyakoribb okok

2023. 06. 26. 12:17:00 hillvital.hu

A demencia jellegzetes tünetei és lehetséges okai!

A demenciában szenvedő betegek száma húszévente megduplázódik. Az időskori elbutulástól sokan rettegnek.

 


A
szellemileg leépült ember –bár lehet, hogy hihetetlenül hangzik-, sokkal nagyobb probléma, mint a testi.

 

Ha valaki fizikailag „leesik a lábáról”, tolószékbe kényszerül, de az agya jól működik, attól még több-kevesebb segítséggel élhet teljes életet. De a szellemi leépülés sokkal nagyobb gondot jelent, hisz a beteg ki van szolgáltatva a környezetének. Ahol demens beteg van, óriási lelki és egyéb terheket ró a családra. A beteg gondolkodási és emlékezőképessége nagyon megromlik, gyakran a legegyszerűbb dolgok megjegyzése is nehézséget okoz. Fájdalmas látni, hogy már a családtagok (gyermekek, unokák) nevét is elfelejti a nagymama vagy a nagyapa.

 

A betegség kialakulásáról pontos információk nincsenek. Egyes feltételezések szerint a dohányzás, a cukorbetegség, a magas vérnyomás, a pajzsmirigy-alulműködés lehet a háttérben, de ezek több más betegségeknek is kockázati tényezői lehetnek. Vannak, akik szerint genetikai okok is közrejátszhatnak a kialakulásában. Sajnos a tudomány jelenlegi állása szerint nem tudjuk pontosan, hogyan lehet megelőzni, esetleg kizárni a betegséget.

A szakemberek úgy gondolják, hogy megfelelő életmóddal, az agy és a fizikai aktivitás megtartásával késleltethető a folyamat. Ugyanakkor nem szabad elfelejteni, hogy a műételek, készételek rendkívül durván belerondítanak a finomhangolt hormonrendszer működésébe, ezért ha hipermarketek helyett piacra járunk vásárolni, akkor sokat tehetünk a család egészségéért. 

A demencia előfordulása akár már 60 és 64 éves kor között is kialakulhat de akkor csak nagyon kis esély van rá, csupán 1%. Ahogy egyre idősödik az ember úgy egyre nagyobb sajnos az esélye a kialakulásnak. Sajnos az előfordulási arány 5 évenként a duplájára nő. A demenciát el lehet különíteni egymástól elsődleges és másodlagos formákban. A másodlagos demenciák veszélyei az érrendszeri betegségek, a cukorbetegség, az alkoholizmus és az érszűkület. Az elsődleges demenciánál nincs kimutatható ok hanem a fő jellemző rá a memóriaromlás. A leggyakoribb demencia típus az Alzheimer-kór, és a Parkinson-kór.


Egy demenciával küzdő idős hölgy.