Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Depresszió… betegség vagy hangulatzavar? Ez egy betegség!

2022. 10. 18. 14:55:00 Veress Máté - HillVital

Depresszió… betegség vagy hangulatzavar? Ez egy betegség! Ez egy rövid válasz, azonban a cikk bővebben kifejti.

A
depresszió nem hirtelen alakul ki, az ember életében hosszabb-rövidebb időszakaszon keresztül is jelen lehetnek a tünetek.

Egy hosszan tartó lehangoltság, hangulatzavar még nem betegség. Elég gyakran előfordul, hogy valakinek tartósan rossz hangulata van, s könnyedén rámondja, hogy „depis vagyok.” Pedig ez nem az, sok esetben a túlhajszoltság, a stressz, munkahelyi zűrök, párkapcsolati viták okozhatják. Lehet, hogy rövid időn belül, amint a gondok elmúlnak, elmúlik a lehangoltság is.

 

A valódi depresszió pszichiátriai megbetegedés. Ez nagy szenvedés a betegnek és környezetének egyaránt. Nagyban befolyásolja a beteg étvágyát, alvását, munkaképességét, emberi kapcsolatait, az életről alkotott felfogását.


A depresszió tünetei a következők: hosszan tartó lehangoltság, búskomorság, szomorúság, veszteségérzet, elesettség, apátia, halál utáni vágy, öngyilkos gondolatok. 

 

Az énkép irreálisan negatív egy depressziós embernél. Általában a hibát mindig magukban keresik és ezen képesek akár hetekig is rágódni. Rossz véleménnyel vannak önmagukról, haszontalannak tartják magukat és nem látják meg a szépet és a jót semmiben. A jövőkép teljesen negatív, ezért ez a reménytelenség érzését kelti és ezért szokott sok öngyilkosság lenni a depresszió miatt. Sok esetben testi tünetek is kísérik a depressziót. Jelentkezhet fejfájás, emésztési zavarok, szédülés, mellkasi szorítás is a hangulatzavar mellett. Az étvágyban és az alvásban is változások jöhetnek létre.
 

Ez már nem múlik el olyan könnyedén, az állapot hosszabb ideig is fennállhat. A betegséget nagyon nehéz diagnosztizálni, főleg, ha a beteg nem ismeri be, hogy bajban van. A depressziót a legtöbb esetben sajnos tartósan szedett gyógyszerekkel, antidepresszánsokkal „kezelik”. Pedig van élet antidepresszánsok nélkül is! Azt is tudni kell, hogy általában 2 hét fennállás után lehet felállítani a diagnózist. Legközelebb a depresszió elleni természetes gyógymódokkal foglalkozunk.

Depresszió… betegség vagy hangulatzavar? Ez egy betegség!