Az igaz karácsonykor nem a zöldségé a főszerep, de sokkal egészségesebbé lehet vele tenni a húsételeket.
Most felsorolunk néhány nagyszerű zöldségköretet amelyek mindenkinek jók lehetnek de azoknak főleg akik diétáznak.
Sült krumpli helyett fogyassz zellergumót: A zeller nagyon jó párolva és pürésítve is a krumpli helyett. Arra kell odafigyelni, hogy kell neki egy kis időt hagyni amíg teljesen megpuhul, mivel csak elveszti a jellegzetes ízét.
Cukkinitészta: Csak fel kell aprítani a zöldséget hosszú csíkokra. Egyszerű késsel is fel lehet szeletelni. Legelőször vágd vékony lapokra és ebből kell hosszú és keskeny csíkokat vágni. Figyelj rá oda, hogy sokkal kevesebb főzésre van szüksége mint egy átlagos tésztának. Ha külön készíted el, akkor elég leforrázni egy kis sós vízben, végül utolsó összetevőként forgasd bele a szószba.
Répacsíkok: Ahogyan a cukkinit, úgy a répát is lehet csíkokra vágni majd átpirítani. Nagyon finom tud lenni ha egy kis mézes-mustáros szezámmagban átforgatod.
Karfiol rizs: Egy aprítógéppel rizsszem nagyságúakra kell darálni a karfiolt. Ha ez megvan pirítsd meg egy kevés olajon egy serpenyőben. Olaj nélkül sütőben 200 Celsius fokon is elkészíthető egy szilikonos papíron. Mindkét esetben érdemes átkeverni néha, végül ízlés szerint ízesítheted.
Karfiol püré: A karfiolt párold meg vagy főzd meg egy kis sós vízben. Ha kész, akkor egy villával vagy botmixerrel törd jó puhára. Ízlés szerint adj hozzá sót, borsot vagy szerecsendiót.
Brokkoli püré: Ahogyan a karfiolt, ezt is ugyanúgy elkészítheted. Akár összekeverheted a kettőt és még szép is lesz nemcsak finom.
Zöldséges mártogató: Csak vágj hasábokra zellerszárat, uborkát és készíts hozzá brokkolipürét. Nagyon finom szószt is készíthetsz hozzá, csak egy kis joghurtra illetve egy kis sajtra van szükséged.