Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogyan használható fel az ecet a háztartásban? - Mutatjuk!

2023. 06. 16. 09:35:00 hillvital.hu

A gyümölcsből vagy borból előállított ecet természetes, hatékony, sokoldalú és költségkímélő háztartási szer, melyek különbözőképp fel is használhatunk.
 

Eddig megnéztük, hogyan hat az egészségünkre. Az ecet felhasználása a háztartásban is lehetséges.
 

Most azt vizsgáljuk, hogy háziasszonyként mi mindenre lehet a segítségünkre.
 

Az ecet nagyon jó szagűző. Tegyünk a szagos helyiségbe egy csészényit, és elűzi a cigaretta, a hal, a fokhagyma okozta intenzív szagokat.
 

Pár óra leforgása alatt közömbösíti a kellemetlen illatanyagokat nemcsak a helyiségből, de a kezünkről is. 
 

Az ecet a folttisztításban is segíthet. Makacs foltok (vörösbor, tinta, gyümölcslé) ellen hatékony lehet az ecet. Itassunk át egy szivacsot ecettel, majd dörzsöljük át a foltot. Téli időszakban a csizmákon keletkező sófoltok eltávolítására is kiváló szer.
 

Mosáskor is hasznos lehet az ecet.
 

Az utolsó öblítéskor adagoljunk egy kis ecetet a mosógépbe, a színes ruhák színei felfrissülnek.
 

Azt akarjuk, hogy a pékáruk sokáig frissek maradjanak? A kenyeres dobozt hetente egyszer ecetes-vizes szivaccsal töröljük át, és így a benne lévő pékáruk lassabban penészednek.
 

Az ecetes víz szőnyegtisztításkor is kiváló háztartási tisztító. Atkák ellen is hatékony, ráadásul a molylepkéket is távol tartja, a szőnyeg színét pedig felfrissíti.
 

Az ecetes vízzel történő tisztítás következtében minden higiénikus és tiszta lesz. Ajánlatos elsősorban az élelmiszerekkel érintkező felületeket ecettel tisztítani, így legalább nem érintkeznek káros vegyszerekkel. Pl. hűtőszekrény, mosogatógép. Ráadásul csírátlanít, eltávolítja a zsíros szennyeződéseket.
 

Ablakok, üvegfelületek tisztítására is alkalmas az ecetes víz.
 

A megbarnult teás - és kávéskannákat, edényeket is széppé varázsolhatjuk ecettel.
 

A vízforraló, a gőzvasaló, a kávéfőző, a mosógép belső tisztítását, vízkőtelenítését is nyugodtan végezhetjük ecettel. A gépeket üres járatban el kell indítani ecetes vízzel, majd tiszta vízzel is.
 

A konyha mellett a fürdőszobában is jó szolgálatot tehet az ecet. A csempén, a fúgán, a csaptelepeken, a zuhanyrózsákban, a vécécsészében megjelenő feketepenész eltávolítására is kiváló.
 

Környezetbarát tisztítószer. Vízzel keverve nagyon jó tisztítószernek bizonyul. Könnyedén használhatjuk konyhai és fürdőszobai felületek, tükrök és ablakok esetén is.
 

Szagtalanító. Egy laposabb tálba töltött almaecet segítségével könnyedén szagtalaníthatjuk a kellemetlen levegőjű szobákat.
 

Pattanások. Az almaecet arc tonikként alkalmazva segít a bőrfelületen lévő baktériumok elpusztításában, melyek a pattanásokért felelősek.
 

Korpásodás ellen. Az almaecet megváltoztatja a fejbőr pH értékét így megváltoztatja azon baktériumok elszaporodását melyek a korpásodásért felelősek. Emellett csökkenti a viszketést, zsírosodást és az irritációt is. Ehhez a folyamathoz keverjünk, össze negyed csésze almaecetet ugyanennyi vízzel majd öntsük a fejbőrre. Legalább egy órán át hagyjuk állni.
 

Viszketés ellen. Az almaecet hatásosan csökkent mindenféle bőrirritációt, így rovarcsípések és növények okozta kiütések esetén is nagyon hatékony.
 

Használjuk fel az ecetet a háztartásban.