Az édesgyökér különleges ízének köszönhetően még a legegyszerűbb ételek is egyedivé válhatnak, ezért az édesgyökér receptek igazi különlegességnek számítanak.
Bár most egy olyan növényről beszélünk, amely jelentős gyógyhatásokkal rendelkezik, annak ellenére igen sokféle módon felhasználható a gasztronómia terén. Jótékony hatásai közül kiemelhető immunerősítő, májtisztító, emésztés javító, valamint gyulladáscsökkentő hatása.
Receptek édesgyökérrel:
Édesgyökeres tészta
Hozzávalók:
- 400 g durumliszt
- 250 ml langyos víz
- 1 csapott evőkanál őrölt édesgyökér
- 100 g speck
- egy maroknyi dióbél
- 1 db mogyoróhagyma
- diónyi vaj
- fél teáskanál kukoricakeményítő
- ízlés szerint só, bors
Elkészítés:
Langyos vízben oldjuk fel az édesgyökér port. Egy nagyobb tálba tegyük a lisztet, majd lassanként adjuk hozzá az oldatot és az egészet gyúrjuk össze. Ha esetleg túl kemény lenen a tészta, akkor adjunk hozzá egy kevés vizet, tekerjük bele egy tiszta konyharuhába és tegyük be a hűtőbe nagyjából 30 percre. Ezt követően a tésztát 2-3 mm vastagra nyújtjuk, majd vagdossuk azonos méretű szabálytalan háromszögekre vagy négyzetekre. Kockázzuk fel a specket, majd a diót vágjuk durvára. A vajban pirítsuk meg a felszeletelt mogyoróhagymát, majd adjuk hozzá a speck-et, és pár percig alacsony hőfokon, lefedve pároljuk. Ezt követően tegyük bele a diót, a tejet és a kukoricakeményítőt. A tésztát főzzük ki forró, sós vízben, majd pár percig kevergessük a szósszal.
Édesgyökeres édesség
Hozzávalók:
- 500 ml friss tejszín
- 60 ml tej
- 10 db kisebb, friss édesgyökér
- 150 g eritrit
- fél vaníliarúd
- 4 g leveles halzselatin
Elkészítés:
Melegítsük meg a tejszín, és a tej felét, majd tegyük bele a felvágott vanília rudat. Hagyjuk állni 30 percig, majd a vaníliát vegyük ki, és adjuk hozzá az eritrit felét, majd kevergetés közben forralásig melegítsük. Ezt követően adjuk hozzá az előre beáztatott és kicsavart zseléalap felét, majd olvadásig keverjük. A vaníliás tejszínt öntsük poharakba úgy, hogy egy fél pohárnyi legyen, majd legalább 1 órára tegyük a hűtőbe.
Készítsük el a második réteget: 3-4 evőkanál tejet melegítsünk fel, és olvasszuk fel benne az édesgyökeret. Adjuk hozzá a maradék tejet, tejszínt, és az eritritet, majd az előző módon elkészített zselatint. Ezt követően hagyjuk egy kicsit hűlni. A keveréket öntsük rá a poharakban lévő vaníliás tejszínre, majd tegyük vissza a hűtőbe, dermedésig. Csokoládéreszelékkel díszíthetjük.