Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az édesgyökér hatása a szénhidrát anyagcserére és a vércukorszintre

2023. 03. 07. 11:17:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

Az édesgyökér, az édesgyökér-félék családjába tartozó gyógynövény, amelyet hagyományosan használnak különböző betegségek kezelésére. Az édesgyökér kémiai összetétele sokféle hatóanyagot tartalmaz, köztük flavonoidokat, poliszacharidokat és glikozidokat.

 

Az édesgyökér hatásai közé tartozik a gyulladáscsökkentő, a vírusellenes, az antioxidáns és a cukoranyagcsere-rendező hatás.
 

Az édesgyökér hatása a szénhidrát anyagcserére

 

Az édesgyökérnek számos hatása van a szénhidrát anyagcserére. Az édesgyökér kivonatot tartalmazó étrend-kiegészítők javíthatják az inzulinérzékenységet, amely fontos a szervezet glükóz anyagcseréjének szabályozásához. Az inzulinérzékenység növelésével az édesgyökér hozzájárulhat a vércukorszint normalizálásához, és elősegítheti a test zsíranyagcseréjét is.
 

Az édesgyökér poliszacharidjai csökkentik a vércukorszintet, mert azok a bélben csökkentik a szénhidrátok emésztését, ezáltal lassabb felszívódást és kevesebb vércukor emelkedést eredményeznek. Ez a hatás a diabétesz kezelésében is fontos lehet.
 

Az édesgyökér hatása a vércukorszintre
 

Az édesgyökér hatásai közé tartozik a vércukorszint csökkentése is. Az édesgyökérben található flavonoidok és glikozidok csökkenthetik a vércukorszintet és növelhetik az inzulinérzékenységet. Ezen kívül az édesgyökér kivonatok csökkenthetik a glükóz felszívódását a belekben, és csökkenthetik az inzulinrezisztenciát is.
 

Az édesgyökérben található hatóanyagok közül a legjelentősebbek a glicirrhizin és a glicirrizinsav. Ezek a hatóanyagok megakadályozzák a glükóz szabadulását a májsejtekből, és csökkentik az inzulinrezisztenciát, ami elősegíti a vércukorszint szabályozását.

 

Édesgyökér anyagcsere és vércukor problémára.

 

Az édesgyökér és a diabétesz

 

Az édesgyökér hatásos lehet a diabétesz kezelésében, mivel képes javítani az inzulinérzékenységet és csökkenteni a vércukorszintet. Az édesgyökérben található poliszacharidok lassítják a szénhidrátok emésztését és felszívódását a bélben, ami csökkenti a vércukorszintet. Ezenkívül az édesgyökér kivonatok hatásosak lehetnek az inzulinrezisztencia kezelésében is.
 

Az édesgyökér kivonatok használata a diabétesz kezelésében még mindig kutatás alatt áll, de bizonyos klinikai vizsgálatok azt mutatták, hogy az édesgyökér kivonatok használata segíthet a vércukorszint csökkentésében és az inzulinérzékenység javításában.
 

Az édesgyökér és a mellékvese működés

 

Az édesgyökér hatásos lehet a mellékvese működésének szabályozásában is. Az édesgyökérben található hatóanyagok közül a legfontosabb a glicirrizinsav, ami hatással van a mellékvesék által termelt kortizol szintjére.

 

A kortizol a mellékvesék által termelt hormon, amelynek szerepe van a stressz reakcióban, a szénhidrát anyagcserében, a vérnyomás szabályozásában és az immunrendszer működésében. Az édesgyökér glicirrizinsav tartalma gátolja a kortizol lebontását a szervezetben, ami növelheti a kortizol szintjét. A magas kortizol szint azonban káros hatásokkal járhat, például csökkentheti az immunrendszer működését, növelheti a vércukorszintet és súlygyarapodást okozhat.
 

Édesgyökér a vércukorszintre.