Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató Elfogadom
Menü

Kell-e félnünk az édesítőszerektől?

hillvital.hu
2022. 03. 26. 08:42:00

A választás nem mindig egyszerű, és nagyban befolyásolja az, hogy mi a célunk: a bevitt kalóriát akarjuk csökkenteni, vagy cukorbetegként vércukorszint-emelkedést akarjuk kikerülni. 

Ez utóbbi esetében csak a cukrot kiváltó szerek jöhetnek szóba.

Minden más esetben leginkább az mérvadó, hogy például az adott élelmiszerben melyiknek jobb az íze - üdítőről van-e szó, vagy süteményről, ahogy az sem mindegy bírja-e az adott szer a melegítést.

Ahány édesítőszer, annyi íz          

Nagyon nehéz leutánozni azt a folyamatot, ahogy az ízlelőbimbóinkkal a valódi cukrot érzékeljük - magyarázza a toxikológus. Ezért van az, hogy a gyártó sokszor több szer kombinációt használja, hogy az így kapott édes íz még jobban hasonlítson a cukoréra.

Egy-egy szer kikísérletezése sokszor évekig tart, és még akkor sem biztos, hogy piacra kerül a végtermék. Amit piacra dobnak, annak valóban piacképesnek kell lennie - azaz sokak ízlését kell eltalálni vele. 

Kristálycukor
A szacharóz néven ismert cukorfélét egyrészt gyümölcscukorból és szőlőcukorból készül. Itthon általában cukorrépából állítják elő, más országokban cukornádból. A szacharózok közé tartozik még a porcukor, a nádcukor, és a barna cukor is.

Szőlőcukor
A szőlőcukor gyümölcsökből és mézből származik. Kinyerhető azonban burgonyából illetve kukoricakeményítőből. Az agy valamint a vörösvértestek is a szőlőcukorból nyerik ki az energiát, ám erre a szervezet is képes, tehát nem kell állandóan szőlőcukrot enni. A szőlőcukor kifejezetten ajánlott sportolóknak, gyerekeknek és szívbetegeknek is. A megemelkedett vércukorszint nagyon gyorsan le is csökkenhet ami pedig éhségérzethez vezethet.

Gyümölcscukor
Ez sokkal egészségesebb a kristálycukornál azt mondják. A legjobb diabetikus termékekhez. Annyi a baja, hogy szénhidráton kívül nincs benne semmiféle tápanyag.

Hamis az inger?

A legismertebb kritika az édesítőszerekkel kapcsolatban talán az, hogy a hamis ingerekkel csak félrevezetjük az agyunkat - azaz valódi vércukorszint-emelkedés nélkül kap hamis édes ingert. Ez pedig többek között hirtelen éhségérzetet - de szomjúságot és ingerlékenységet is - vált ki, tehát ördögi körbe kerülünk azzal, hogy a kalóriák miatt édesítőszert használunk valódi cukor helyett, mégis hízni fogunk, mert gyakrabban leszünk éhesek.

forrás: hazipatika.com

Tudnivalók az édesítószerekről

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés