Egészséges karácsonyi ételek, melyeket érdemes elkészíteni.
Előétel, leves
Tokaji aszús libamáj brulée
Elkészítési idő: 50 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 15 dkg (II. osztályú) libamáj
- 1,5 dl bio tej
- 1 kiskanál tengeri só
- csipetnyi fehér bors
- 1,5 dl tejszín
- 6 ózonkezelt tojássárgája
- 1 dl tokaji aszú
A libamájat még hidegen kizsigereljük, vagyis az ereket eltávolítjuk. Az összes hozzávalót egy magasabb edénybe rakjuk, botmixerrel pürésítjük, és átszűrjük, majd kis teamécses-tartóba adagonként kiöntjük. A tepsit harmadáig vízzel megtöltjük, az üveg mécsestartókat a vízfürdőbe állítjuk, majd 110 °C-os sütőben (légkeveréses sütőben 100 °C) 40 percig gőzöljük. Lágy, kenhető állagú májkrémet kell kapjunk.
Saláta és köret
Cékla-tzatziki narancsos salátaágyon
Elkészítési idő: 70 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 2 közepes cékla (kb. 40 dkg)
- fél lilahagyma, egészen apróra vágva
- 1 gerezd zúzott fokhagyma
- 1 evőkanál kapor, finomra vágva
- 1 evőkanál vörösborecet
- 2 evőkanál szűz olívaolaj
- 4 evőkanál görög joghurt
- 10 dkg vegyes salátalevél
- 2 kisebb narancs, meghámozva, kimagozva és karikákra vágva
- 5 dkg pirított, vágott dió
A céklákat alufóliába csomagoljuk, és 180 °C-ra előmelegített sütőben (légkeveréses sütőben 165 °C) 50 percig sütjük. Azután kivesszük, hűlni hagyjuk, kicsomagoljuk, és a cékla héját lehúzzuk, majd a reszelő durva fokán lereszeljük. A lilahagymával, a fokhagymával, a kaporral, a vörösborcettel, az olívaolajjal és a joghurttal összekeverjük. Négy tányéron a saláta levelekkel "megágyazunk", néhány narancs szeletet ráfektetünk, a céklát a tetejére halmozzuk, és a pirított dióval megszórva tálaljuk.
Főételek
Süllőfilé édes hagymával és aranymazsolával
Elkészítési idő: 35 perc
Hozzávalók 4 személyre:
- 40 dkg édes hagyma (fehér, szabályosan kerekded)
- 3 evőkanál szűz olívaolaj
- tengeri só
- 1 evőkanál Tokaji borecet muskotályból
- 1 evőkanál méz
- 60 dkg bőrös süllőfilé
- fél citrom
- 15-20 szem aranymazsola
Az édes hagymát 1 centi széles cikkekre vágjuk, és olívaolajon nagyon lassan pirítjuk. Fontos, hogy alacsony hőmérsékleten pároljuk, mert így még jobban érvényesül a hagyma édes íze. Megsózzuk, a borecetet és a mézet belecsorgatjuk. Közben a halat besózzuk, és a citrom levével ízesítjük. Konyhai papírtörlőn leszárítjuk, majd egy serpenyőbe sütőpapírt fektetünk, nehogy a hal leragadjon. Először nagy lángon a bőrős oldalát sütjük meg, majd megfordítjuk, és takaréklángon a másik oldalát is. A hal vastagságától függően oldalanként kb. 2-2 percig sütjük. A serpenyőből kiemeljük, és tányérra szedjük, majd egy másik tányérral letakarva meleg helyen pihentetjük. Közben a hagyma is elkészül, vigyázzunk, ne legyen túl puha. Hozzáadjuk a mazsolát, átforgatjuk, és tálaljuk. A hagymát a tányér közepére rakjuk, és a halat ráfektetjük.