Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogyan szépít az egészség?

2023. 12. 06. 11:35:00 hillvital.hu

A szépség a legtöbb esetben szoros összhangban van az egészséggel.
 

Ez mégis hogyan lehetséges? Nézzük.

 

Az egészséges életmód magában foglalja a helyes táplálkozást és a megfelelő mozgást is. Ennek köszönhetően a szervezet megkapja a kellő gondoskodást és meghálálja azt.
 

 

Egészséges táplálkozás
 

Táplálkozás tekintetében két végletről beszélhetünk.

Túlsúlyos és kórosan sovány esetekről. Egyik sem egészséges.

Sajnos manapság a mozgásszegény életmódnak és a gyors-ételeknek köszönhetően egyre több a túlsúlyos. A legtöbb esetben ez már gyerekkorban elkezdődik. A túlsúly egy egészségügyi kockázatnak számít, amely nem csak a csontokat, ízületeket, de az ereket is terheli, a többi kockázatról nem is beszélve.

A kóros soványságért legtöbbször az önképzavar okolható. Kellő odafigyeléssel és segítséggel ettől is meg lehet szabadulni, sőt meg is kell.

A táplálkozást illetően nem kell rögtön arra gondolnunk, hogy száműzünk minden ételt az étrendünkből és azonnal diétázni kezdünk, vagy éppen étkezünk minden órában. Ez nem egy követendő példa.

A napi ötszöri étkezés, az időpontok és a mennyiség betartása már önmagában sokat segíthet. Gyakori azonban, hogy ez nem megoldható, azonban mindenképp ragaszkodjunk ehhez, vagy legalább a napi háromszori étkezéshez.
 

A reggeli

Reggeli esetében felkelést követően maximum 1 óra elteltével javasolt étkezni. Sokan kihagyják, mert nincs rá idő, pedig a reggeli az egyik legfontosabb energiaforrásunk a nap folyamán.
 

Ebéd

Az ebédre a legalkalmasabb időpont a 12:00 és 13:00 közötti időszak. Mivel a délutánunkat ez az étkezés határozza meg, látja el a szervezetünket kellő energiával, ezért ne hagyjuk ki. Fogyasszunk valamilyen levest és második fogásként valamilyen könnyed ételt.
 

Vacsora

Vacsorát tekintően semmiképp ne fogyasszunk megterhelő ételt, valamint ne fogyasszunk túl sokat se. Ha vacsorára jóllakunk, akkor azon kívül, hogy nehezebben alszunk el, a kalória könnyedén lerakódik, hiszen nem mozgunk. Legideálisabb időpontnak 18:30 számít.

Mit javasolt beiktatni és mit javasolt megszüntetni az étrendünkből?

A kellő mennyiségű friss zöldség és gyümölcs fogyasztásra mindenképp nagy szüksége van a szervezetnek. Kerüljük, vagy legalább csökkentsük a zsíros húsok fogyasztását. Javasolt beiktatni helyettük valamilyen halfajtát. A magvak szintén jó választásnak számítanak. Akár nassolásra is kiválóak.
 

Rendszeres mozgás

A rendszeres mozgás az egész szervezetre jótékony hatással van. A csontoktól, az ízületektől egészen az immunrendszerig. Arról nem is beszélve, hogy a túlsúly ellen ez az egyik legkiválóbb segítség.

Itt szintén fontos kiemelni, hogy egyszerre nem szabad túlvállalni magunk. Nem kell rögtön konditerembe indulni és órákat tölteni ott. Sajnos a legtöbben ezt nem engedhetik meg maguknak, így ezt követően hamar le is mondanak erről.

Helyette inkább végezzük olyan gyakorlatokat, melyeket minden nap könnyedén végre tudunk hajtani.

Erre egyszerű példa, ha mondjuk a lift helyett a lépcsőzést választjuk, vagy ha rövid távról van szó, akkor autó helyett gyalog, vagy biciklivel megyünk.
 

Hogyan szépít az egészség?