A bejgli egy megszokott és igen közkedvelt karácsonyi étel, melyet sok háztartásban készítenek el, illetve fogyasztanak. Azt azonban gondoltad volna, hogy a bejgli egészségesen is elkészíthető?
Nézzük is az egészséges bejgli receptjét.
Hozzávalók az isteni bejgli recepthez:
Tészta:
50 dkg teljes kiőrlésű tönkölybúzaliszt
25 dkg kókuszzsír
2 dkg élesztő
2 db házi tojás
1 pohár natúr joghurt
3 evőkanál méz (xilit, eritrit)
1 tojás a kenéshez
Töltelék:
30 dkg mák
30 dkg dió
20 dkg xilit (eritrit)
1-1 dl mandulatej
citromhéj
mazsola
A teljes kiőrlésű bejgli elkészítése:
Előbb a tésztát készítjük el. Egy tojást és az élesztőt elkeverjük a szobahőmérsékletű joghurtban. A kókuszzsírt (vagy vajat) elmorzsoljuk a lisztben, hozzáadjuk a mézet (vagy más természetes édesítőt), az élesztős keveréket, és összegyúrjuk. Négy részre osztjuk, letakarjuk, és félretesszük kelni.
Míg kel a tészta, elkészítjük a töltelékeket. A mákot vagy a diót a természetes édesítővel összekeverjük, belereszeljük a citrom héját. A mazsolát az előre beáztatott forró vízből kiszedjük, hozzáadjuk. Végül forró tejet öntünk hozzá, hogy kenhető, krémesebb állagot kapjunk, Van, aki kicsit lassú tűzön összeszotyogtatja. Vigyázzunk a tejjel, ne adjunk hozzá túl sokat, mert folyós lesz a töltelék.
Ezután a megkelt tésztát lisztezett deszkán kb. ½ cm-es vastagságú téglalap alakra nyújtjuk.
Mindkét tölteléket kétfelé osztjuk, és a téglalapokon elsimítjuk úgy, hogy 2 cm szegélyt szabadon hagyunk. A téglalap rövidebb oldalait 2 cm szélesen visszahajtjuk, és a hosszabbik oldala mentén feltekerjük. Az így elkészült bejgliket sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük, tetejüket megkenjük tojássárgájával, és fél órát még pihentetjük.
Majd megkenjük a tojásfehérjével is, ismét fél órát pihentetjük, villával megszurkáljuk a tetejét, majd 180 fokra előmelegített sütőben kb. 40 perc alatt szép aranybarnára sütjük.
A diétás bejgli készítéséhez számos alternatív alapanyagot lehet használni, hogy csökkentsük a kalória- és szénhidráttartalmat, valamint a cukortartalmat