A legfinomabb zöldborsófőzelék a friss, zsenge borsóból készíthető, de ha nincs, akkor a fagyasztott is megteszi.
A zöldborsó főzelék nagyszerű lehet egy vasárnapi ebédhez.
Ha nem szereted a főzelékeket akkor is érdemes legalább egy próbát tenni vele, mivel a zöldborsó sok vitamint tartalmaz.
A zöldborsó kiváló forrása a fehérjének, rostoknak, vitaminoknak és ásványi anyagoknak.
A fehérje segít a szövetek felépítésében és az izomfejlődésben, míg a rostok elősegítik az emésztést és a bélrendszer egészségét. A zöldborsó tartalmaz B-vitaminokat, C-vitamint, K-vitamint, vasat, káliumot és más fontos tápanyagokat. A rostok segítenek a megfelelő emésztésben és a székrekedés megelőzésében. Emellett hozzájárulnak a teltségérzet fenntartásához, így segíthetnek a súlykontrollban.
A zöldborsóban található antioxidáns vegyületek, mint például a flavonoidok és karotinoidok, segíthetnek a sejtek oxidatív stressz elleni védelmében.
Az oxidatív stressz hozzájárulhat az öregedéshez és a krónikus betegségek kialakulásához. A zöldborsó alacsony glikémiás indexű élelmiszer, ami azt jelenti, hogy lassan emészthető és felszívódó szénhidrátokat tartalmaz. Ez segíthet a vércukorszint stabilizálásában, és hozzájárulhat a 2-es típusú cukorbetegség kockázatának csökkentéséhez.
Most itt egy nem mindennapi borsófőzelék recept mivel nem hagyományos olajat használunk hozzá hanem olívaolajat vagy kókuszzsírt. A borsófőzelék egészségesen is elkészíthető. Ajánlott egyébként mindenhez ezeket az olajokat használni mert sokkal egészségesebbek.
Hozzávalók a zöldborsófőzelék recepthez:
-500 g zöldborsó
-1 fej vöröshagyma
-1 gerezd fokhagyma
-olívaolaj vagy kókuszzsír
-só, bors, zöldfűszerek
-tej, víz (szükség szerint)
Elkészítése:
A vöröshagymát és a fokhagymát pirítsd meg kókuszzsírban (vagy olívaolajban), add hozzá a borsót. Fele-fele arányban öntsd fel annyi vízzel és tejjel, hogy ellepje. Ízesítsd sóval, borssal, zöldfűszerekkel, esetleg pici xylittel, ha nem elég édes (borsótól függ). Ha a borsó megpuhult, és túl hígnak találod, szedjél le a levéből, hogy később, ha mégis besűrűsödik, azzal hígíthatod. De ha egyszer – kétszer elkészíted, tudni fogod az arányokat. Kb. a felét turmixold össze, s keverd a másik feléhez. Főzd még 5 percig, és kész a finom és egészséges borsófőzelék. Már csak valami ízletes feltét kell hozzá, esetleg fasírt vagy tükörtojás.