Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Grillezz egészségesen te is!

2021. 06. 17. 12:26:00 Veress Máté - HIllVital

A nyár beköszöntével egyre jobb lesz az idő és így egyre többen is szoktak kint sütögetni. Ha nem figyelsz oda, akkor a füstös íz mellett még emésztési panaszaid is lehetnek.
 

Nagyon ízletesek ezek a fogások csak mivel nagyon sok a zsír és a fehérjetartalmuk ezért igencsak megterhelik az emésztőrendszert. Egy kis odafigyeléssel megelőzhetőek ezek a problémák.
 

A nagyobb mennyiségben fogyasztott zsírok és fehérjék jelentősen lelassítják az emésztést. Növeli a kockázatot még az emészthetetlen élelmi rostok nem megfelelő bevitele, de a dehidratáltság is ami a forró nyári napokon könnyedén előfordulhat. Ez a sok zsíros étel alhasi fájdalmat és kellemetlen teltségérzetet okozhat, hosszú távon pedig székrekedés is kialakulhat valamint egyéb szövődmények is. Nézzük is, hogy milyen alapszabályokat kell észben tartani a grillezéshez.

A húsok zsírtartalmát érdemes a legminimálisabbra venni és a túlevést is kerülni kell. Nagy segítséget jelenthet a sok rostdús zöldség amelyek nagyon megkönnyítik az emésztést és hamar jóllakottság érzetet biztosítanak. A hagyományos saláták nem tartalmaznak sok majonézt ellenben viszont magas a folyadéktartalmuk.
Adunk is egy nagyon jó receptet egy egészséges grillezéshez.


Fűszeres csirke édeskömény salátával:

 

Nézzük is milyen hozzávalókra van szükséged 4 főre.

Hozzávalók a csirkéhez:

- 80 dkg filézett csirkecomb
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 apróra vágott jalapeno csilipaprika
- 2 evőkanál paradicsompüré
- 2 teáskanál apróra vágott oregánó
- 3 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 2 db citrom
- ízlés szerint só


Hozzávalók a salátához:

- 2 fej édeskömény
- 1 fej fehérhagyma
- 2 evőkanál rizsecet
- 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
- 1 evőkanál pirított szezámmag
- ízlés szerint só  


Először is be kell sózni a csirkecombfiléket, aztán tedd félre egy tányérra. Egy konyhakés segítségével törd össze a fokhagymagerezdeket, add hozzá a csilit, a sót végül addig nyomkodd míg krémes nem lesz. A kapott pasztát tedd egy tálba, keverd el paradicsompürével, oregánóval és olívaolajjal. A megkapott pácba bele kell forgatni a csirkecombokat, végül hagyni kell 1 órára pihenni. A beolajozott grillrácson kell ezután sütni a húsok mindkét oldalát néhány percig. A belső részeknek jól át kell sülnie. Amíg sül a csirke addig vágd félbe a citromokat, aztán tedd a rácsra lefelé fordítva úgy 4 percre. Ez a néhány perc elegendő a karamellizálódásra. Ha mindennel kész vagy, akkor tálalás előtt hagyd pihenni az ételt néhány percre.  Míg a hús a pácban áll, addig lesz idő a saláta elkészítésére. Vágd félbe az édesköményt, aztán vágd vékony szeletekre. A hagymát is szeleteld fel vékonyan. Tedd az egészet egy tálba, ezután locsold meg az egészet rizsecettel és olívaolajjal végül a tetejére szórj egy kis pirított szezámmagot. A fogyasztás előtt a megkaramellizált citrom levét facsard a húsra és a salátára is.

Grillezz egészségesen te is!