Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Néhány tipp az egészséges kávéfogyasztáshoz

2023. 12. 06. 11:08:00 hillvital.hu

Néhány igazán hasznos tipp, melyekre érdemes odafigyelni, ha kávét fogyasztunk!

Ne éhgyomorra igyuk a kávét!

Talán ezt lehet a legnehezebben betartani. Ezt még a napi egy kávét fogyasztók is nehezen tartják be. Hiszen, aki kávézik, szinte biztosan azzal kezdi a reggelt. Az éjszaka kiürült gyomornak egyáltalán nem tesz jót a reggeli kávé. A kávéban lévő csersavak ugyanis felborítják a szervezet sav-lúg egyensúlyát. Ezért, mielőtt az első kávénkat elkortyolnánk, rágcsáljunk el néhány kekszet. Utána pedig jöhet a reggeli!
 

Mindig vízzel!

Ha egy jobb vendéglátóhelyen rendelünk egy kávét, mindig hoznak mellé egy pohárka vizet. Ez nem csupán divat, megvan a komoly oka. A kávé ugyanis erős vízhajtó hatással rendelkezik, így a folyadékot, ami távozik belőled, pótolni kell. Ezért javasolják, hogy akik napi több kávét is megisznak, fokozottan figyeljenek a folyadékbevitelre. A kávé vízhajtó hatása miatt tisztítja a májat és a vesét, de még egyszer hangsúlyozzuk, hogy ez csak bőséges folyadékfogyasztás mellett érvényesül. A kávé vize legyen hideg és friss. Ha a kávé vizébe csupán egy késhegynyi szódabikarbónát teszel, akkor sokkal lágyabb lesz.  
 

Több zöldséget!

Bizonyított tény, hogy a koffein fokozza a kalcium kiürülését a szervezetből. Ezért a mértéktelen kávéfogyasztás könnyen hozzájárulhat a csontritkulás kialakulásához. Elsősorban a változókorban lévő nőknek kell odafigyelni a kalcium pótlására, de nem árt, ha a fiatalabbak is odafigyelnek. Mindössze arra kell figyelni, hogy naponta együnk valamennyi nyers, zöldszínű zöldséget. Ezzel a csersavak hatását is enyhíthetjük.
 

Kismamák óvatosan!

Vannak kismamák, akik már a várandósság kezdetén rosszul lesznek már a kávé illatától is. Természetesen az orvosok a kávé elhagyását, vagy legalább mérséklését tanácsolják a kismamáknak. Ha nem tudunk lemondani róla, napi egy csészénél akkor se fogyasszunk többet, és erre különösen az első 3-4 hónapban ügyeljünk! Azoknál a nőknél, akik napi 200 mg vagy annál több koffeint visznek be a szervezetükbe, kétszer nagyobb a vetélés kockázata.
 

Ha az őrölt kávéba főzés előtt egy fél csipet sót teszel, akkor sokkal jobb lesz tőle az aromája. Amikor instant kávét iszol, akkor sose forrásban lévő vízzel öntsd le, mivel ilyenkor veszít az aromájából. Használj csak sima forró vizet.


Kávéfogyasztás egészségesen