Az ősz érkeztével rengeteg finom és egészséges gyümölcs is beérik, melyeket vétek lenne kihagyni.
Nézzük, hogy melyek ezek:
Alma:
Bár igaz, hogy az alma egész évben könnyedén beszerezhető, mégis az őszi almaszezon alatt érdemes belőle a legtöbbet fogyasztani. Ilyenkor friss gyümölcsöket szedhetünk, melyeket akár magában, vagy elkészítve is fogyaszthatunk. Vitamin tartalmát tekintve nem különbözik a többi gyümölcstől. Megtalálható benne A-, B-, illetve C-vitamin is. Jótékony hatásait leginkább ásványi anyag tartalmának köszönheti. Tartalmaz káliumot, cinket, fluort, jódot és szelént is. Ezek együttesen hozzájárulnak az egészség megőrzéséhez. Rosttartalmának köszönhetően nagyon jól hat az emésztésre. Orvosolható vele a székrekedés és a hasmenés egyaránt. Cukorbetegség esetén is nagyon jó hatással rendelkezik, ugyanis a vékonybél falát bevonva képes csökkenteni a cukor felszívódását.
Szőlő:
Egyértelműen az őszi időszak fő gyümölcsének mondható. Történelmét tekintve az egyik legősibb kultúrnövényünk. Rendkívül egészséges. Ezt misem bizonyítja jobban, minthogy latin elnevezése, azaz a vitis szó a latin vita szóból ered, amely életet jelent. A gyümölcs bogyója körülbelül 80%-a víz. Energia és szénhidráttartalma igen jelentős, annak ellenére, hogy glikémiás indexe alacsony. Magas víz-, és káliumtartalmának köszönhetően nagyon jó vízhajtó és méregtelenítő hatással is rendelkezik. Maga a gyümölcs magas A-, B-, C-, és K-vitamin, valamint kálium, szelén, biotin, vas és folsav tartalommal rendelkezik. Ennek köszönhetően képes erősíteni a szervezet védekezőképességét, elősegíteni a vérképzést, valamint növelni a szellemi és fizikai erőnlétet.
Füge:
Bár a füge nem egy jellegzetes magyarországi gyümölcs, ennek ellenére megterem nálunk is. Igaz, hogy gondoskodást igényel, főleg amikor még kicsi, azonban később termést is hozhat, amely augusztus végére és az ősz elejére érik be. Rengeteg jótékony hatással rendelkezik. Fogyasztása ajánlott a csontokra, vesekőre, bőrproblémákra, valamint fogyás esetén is. Emellett magas rosttartalmának köszönhetően székrekedés esetén is nagyon jól alkalmazható. Ezen felül gyakran használják még afrodiziákumként is.
Szilva:
A szilva egy szintén gyakori és közkedvelt őszi gyümölcs. Rengeteg fajtája létezik, melyek vadon is megteremnek. Felhasználása rendkívül széles körű, jótékony hatásait azonban leginkább nyersen fogyasztva fejti ki. Nagyon jól alkalmazható székrekedés esetén, ugyanis magas rost, szorbit és szatén tartalommal rendelkezik, melyek mind elősegítik az anyagcserét. Megtalálható benne A-, C-, és K-vitamin is. Ásványi anyagok közül pedig fellelhető benne a magnézium, kálium vas és a fluorid.
Körte:
A körte úgyszintén egy kifejezetten őszi gyümölcs, amely jelentős C-vitamin tartalommal rendelkezik. Már egy körte elfogyasztása is képes fedezni a napi C-vitamin szükségletet. C-vitamin tartalma mellett megemlíthető még további 5 vitamintartalma, nevezetesen B-, E-, K-, és J-vitamin. Emésztési panaszok esetén szintén nagyon jól alkalmazható, amely nagy részben a benne rejlő rosttartalomnak köszönhető. Ásványi anyagok közül megemlíthető a kálium, kalcium, nátrium, foszfor, magnézium, vas, bór, fluor, cink, réz, mangán és szelén tartalma.