Tudtad, hogy a fűszernövények az egészségünkre is jótékonyan hatást gyakorolnak?
A fűszernövényeket a konyhában ételeink ízesítésére használjuk, pedig egészségünkre is jótékony hatást gyakorlatnak. A helyes fűszerezést meg kell tanulni a konyhában, tehát kísérletezzünk kedvünkre a különböző fűszernövények íz világával, és figyeljük meg melyik milyen hatással van a szervezetünkre.
3 egészségnövelő fűszernövény:
Ánizs
Számos vitamin és ásványi anyag található meg az ánizsban, többek között, A- és C-vitamin, kalcium, magnézium, foszfor, kálium, szelén, mangán és vas. Az ánizs nagyon jó hatással van emésztésünkre, segít megelőzni a felfúvódást, a puffadást, és meggátolja az emésztési zavar kialakulását. Emellett jó hatással a vérkeringésre, és enyhíti az asztma tüneteit. Mivel nagyon erős intenzív az íze, így csak óvatosan tegyük az ételbe. A belőle készült tea nagyszerűen nyugtatja az idegeket, ellazítja az izmokat, valamint segít az elalvásban, a pihenésben.
Babér
Jellegzetes pikáns kissé keserű íze leginkább a savanyú ételekhez illik jól, de vadhúsok mellé, illetve burgonyás ételkehez is bátran adhatjuk. A babér remek gyógyír lehet a légzőszervi megbetegedésekre, illetve nyugtató, alvássegítő hatással is rendelkezik.A római orvoslás sokféle betegség gyógyítására találta alkalmasnak a babérlevelet és a babérbogyót egyaránt. A népi gyógyászatban nyugtatónak, gyomorerősítőnek, emésztés-, és étvágyserkentőnek, valamint vizelethajtónak is alkalmazták. Bogyóiból nyert olaját a bőrbe dörzsölve bőrgyulladások, kiütések, ellen, valamint féregtelenítésre alkalmazták.
Bazsalikom
A bazsalikom az olaszos, illetve a paradicsomos ételekhez illek remekül. Egy csipet friss bazsalikom gyorsan felpezsdíti vérkeringésünket, erősíti a gyomrot, és segíti az emésztést. Főzésnél az étellel együtt főzik, de hideg ételek, vagy saláták mellé is adhatjuk. A bazsalikom kiválóan csökkenti a magas vérnyomást, valamint megvéd a stresszes állapot kialakulásától is. Antibakteriális hatása miatt torokgyulladásoknál alkalmazzák.