Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Egyszerű visszértorna gyakorlatok

2022. 10. 14. 11:39:00 Sági Zsolt - HillVital

Az otthon is végezhető egyszerű visszértorna gyakorlatok szerencsére nem kőbe vésett mozgásformák.
 

Sajnos a visszérbetegség a magyar lakosság közel 20 százalékát érinti, melyből a nők száma megközelítőleg kétszer annyi, mint a férfiaké.
 

A probléma kezdetben még csak esténként jelentkező fájdalommal, esetleg végtag duzzadással jelentkezik. Ezt követően már látható válik és gyakran a combokon, lábszárakon, lábfejen jelentkeznek az enyhe visszerek. Kialakulásának hátterében a gyenge érfalak és vénabillentyűk állnak.
 

A visszeres panaszok kezelésében a mozgás rendkívül fontos. Sajnos a séta, úszás vagy akár a biciklizés, amelyek nagyban hozzájárulnak a panaszok enyhítéséhez, nem kivitelezhetőek.
 

Szerencsére ilyen esetben a visszértorna nagy segítséget nyújthat.
 

Nézzük is, hogy milyen gyakorlatokat érdemes végezni:
 

Lábemelés

Talán ez a legegyszerűbb gyakorlatok amit végezhetünk. Nem csak erősít, hanem egyben nyújtja is a láb izmait. A gyakorlat végzéséhez feküdjünk hanyatt, a kezünket helyezzük a testünk mellé vagy a fenekünk alá. Egyszerre csak egy lábunkat emeljük fel lassan nyújtott állapotban, egészen addig ameddig csak tudjuk. Néhány másodpercig tartsuk a levegőben, majd óvatosan engedjük vissza. Nagyon fontos, hogy visszaengedésnél figyeljünk arra oda, hogy ne csapjuk földhöz lendületből. Javasolt 5-5 emeléssel kezdeni, amelyet szépen lassan emelhetünk.
 

Lábfejtorna

Egy lábemelést követően nagyon jó levezető gyakorlat a lábfejtorna. Egy igazán egyszerű mozgásformáról van szó, amellyel a lábfejünket is átmozgathatjuk. Feszítsük le a lábfejet, de maximum csak addig amíg nem okoz fájdalmat. Ezt követően spicc állásból váltsunk pipába, azaz a lábfej nagyjából 90 fokos szöget zárjon a lábszárral. Ezután ha végeztünk ezekkel a mozdulatokkal akkor körözhetünk is egy kicsit, valamint akár a lábujjakat is átmasszírozhatjuk.
 

Ez a lábfejtorna nagyon jó lehet abban az esetben ha egész nap ülőmunkát végzünk. A gyakorlat nem igényel extra odafigyelést, valamint könnyedén kivitelezhető is, hiszen ülve is végezhető.
 

Tökéletesen kivitelezhető abban az esetben is ha valamilyen oknál fogva nem tudnák szünetben felállni és szellőzni.
 

Ha pedig már ott járunk, hogy szünetben javasolt sétálni egyet, akkor meg is említjük a következő mozgásformát melyet akár egy helyben állva is végezhetünk. Nem másról van szó, mint a lábujjhegyre állásról. Annak ellenére, hogy a gyakorlat ilyen egyszerű, nagyszerűen hatással rendelkezik. Fokozza a vérkeringést, valamint erősíti a vádli izmait is.
 

Természetesen ettől több mozgásforma is létezik, azonban most csak az egyszerűen kivitelezhető visszértorna gyakorlatokat említettük meg.
 

Egyszerűen kivitelezhető visszértorna gyakorlatok