Az olyan szénhidrátforrások, amelyek keményítőt is tartalmaznak, ilyen pl.: zab, rozs, rizs és az ebből készült tészták, pékáruk, mind gazdag vitaminforrások, alacsony kalóriatartalmuk mellett.
Nagy mennyiségben a szénhidrát fogyasztása elhízást okoz. Vegyük mindig a saját markunkat mércének. Egy maréknyi rizs, esetleg tört krumpli elegendő mennyiség lehet egy étkezésre. Tehát ha mértékkel fogyasztjuk, egészséges és a szervezet számára elengedhetetlen tápanyagokhoz juthatunk.
Nem kell a szénhidrátot végleg száműzni az étrendünkből, csupán mértéket kell tartanunk, és kerülni a túlzott cukorfogyasztást, valamint a feldolgozott ételeket. Ajánlott a nagy keményítőtartalmú szénhidrátokat helyettesíteni minél több zöldséggel.
Fontos, hogy előnyben részesítsd a lassan felszívódó vagyis az alacsony glikémiás indexű szénhidrátokat. Ezek nem lassítják az anyagcserét a vércukorszintet viszont egyenletes szinten tartja. Megelőzheted vele a vércukor hirtelen leesését. Hosszú távon is ellát energiával. Olyan szénhidrátforrás a jó tehát mint a rostban gazdag zöldségek vagyis brokkoli és édesburgonya, gyümölcsök, barna rizs és a teljes kiőrlésű gabonafélék is.
A reggeli a legideálisabb napszak a szénhidrát bevitelre, mivel éjszaka alvás közben a vércukorszint is leesik és a glikogén raktár is lemerül. Ezt kell helyreállítani reggel. Úgy 20-30 gramm szénhidrátot érdemes bevinni reggel. Inkább a nap korai szakaszában van szükség a szénhidrátra. Az esti órákban már kevesebbre van szükség mivel azt már nem használja fel a szervezet. Tehát az a fontos, hogy a nap első felére időzítsd a szénhidrátbevitelt.
Fontos, hogy ha rendszeresen edzel, akkor a tápanyagbeviteled legalább 30-40%-a legyen szénhidrát.