Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ekcéma és a bőrápolás: Hogyan lehet megelőzni és kezelni az ekcéma tüneteit a bőrápolással?

2023. 12. 06. 11:27:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

Az ekcéma egy krónikus bőrbetegség, amely megfelelő kezelés nélkül súlyosbodhat. Azonban a megfelelő bőrápolási szokások kialakítása segíthet a tünetek enyhítésében és megelőzésében.

 

Az alábbiakban összefoglaljuk, hogyan lehet megelőzni és kezelni az ekcéma tüneteit a bőrápolással:
 

Hidratálás: Az ekcéma kialakulásának megelőzése nagyban elősegíthető a megfelelő hidratálással. Ennek oka, hogy az ekcémás bőr általában száraz és érzékeny, ezért rendkívül fontos, hogy rendszeresen hidratálja a bőrét. Használjon olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak illatanyagokat és más irritáló anyagokat. Az olyan krémek, amelyek vazelin, glicerin vagy karbamidot tartalmaznak, hatékonyan hidratálják a bőrt.
 

Fürdés: Az ekcéma súlyosbodhat hosszú, meleg fürdőzés során. Az ajánlott fürdési idő nem haladja meg a 10-15 percet, és a víznek langyosnak kell lennie. Kerülje a szappanokat és más irritáló anyagokat tartalmazó termékeket, és helyette olyan bőrtisztító termékeket használjon, amelyeket speciálisan az ekcémás bőr számára fejlesztettek ki.
 

Kerülje az irritáló anyagokat: Az ekcéma megelőzése érdekében kulcsfontosságú az irritáló anyagok elkerülése. Ennek oka, hogy az ekcéma súlyosbodhat, ha a bőr érintkezik irritáló anyagokkal, például szappanokkal, mosószerekkel, dezodorokkal vagy más vegyi anyagokkal. Kerüljük ezeket az anyagokat, és ha lehetséges, válasszunk olyan termékeket, amelyek nem tartalmaznak illatanyagokat és más irritáló anyagokat.
 

Kerülje az allergéneket: Az ekcéma gyakran összefügg az allergiával, és az allergének súlyosbíthatják a tüneteket. Kerülje az olyan anyagokat, amelyekről tudja, hogy allergiás reakciót okozhatnak, például bizonyos élelmiszerek, poratkák, állatszőrök vagy pollenek.
 

Megfelelő ruházat: Viseljen olyan ruházatot, amely nem irritálja az ekcémás bőrt. Kerülje a durva anyagokat, mint például a gyapjút, és válasszon puhább, légáteresztő anyagokat, például a pamutot.
 

Személyes higiénia: Tartsa tisztán az ekcémás területeket, és rendszeresen vágja le a körmöket, hogy ne karcolja fel a bőrt. Az ekcéma súlyosbodhat a baktériumok és más kórokozók jelenlétében, ezért fontos, hogy a bőrt tisztán és fertőtlenítve tartsa.
 

Gyógyszeres kezelés: Az ekcéma kezelése általában gyógyszeres terápiát is magában foglal. A kezelési terv az ekcéma súlyosságától függ, és magában foglalhat helyi vagy szisztémás (szájon át szedhető) gyógyszereket. Az ekcéma kezelésére használt gyógyszerek közé tartoznak az antihisztaminok, a kortikoszteroidok, a kalcineurin-gátlók és az immunmodulátorok.

 

Phototerápia: A phototerápia (UVB, UVA vagy kombinált fényterápia) olyan terápiás lehetőség, amely kis adagokban ultraibolya sugárzást alkalmaz az érintett területeken. Ez a terápia segíthet a bőr megnyugtatásában és a gyulladás enyhítésében.
 

Életmódváltás: Az ekcéma súlyosbodhat a stressz, az alváshiány és más életmódbeli tényezők hatására. Az életmódváltás segíthet az ekcéma tüneteinek enyhítésében. A stressz csökkentése, az egészséges étkezés és a rendszeres testmozgás segíthet az ekcéma tüneteinek kezelésében.

Ekcéma a kézfejen.