Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ekcéma és a táplálkozás: Milyen étrend segítheti az ekcéma tüneteinek enyhítését?

2023. 04. 12. 10:07:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

Az ekcéma egy olyan bőrbetegség, amelyet gyakran összefüggésbe hoznak az étrenddel.

 

Bizonyos élelmiszerek vagy tápanyagok fogyasztása szerepet játszhat az ekcéma tüneteinek súlyosságában és gyulladásos folyamatának kialakulásában. Emellett az fontos megemlíteni azt is, hogy az ekcéma ételallergia miatt is kialakulhat. Az ételallergia egy olyan reakció, amelyet az immunrendszer válaszul bizonyos ételekre vagy élelmiszer-összetevőkre ad, és ez számos bőrproblémát, köztük ekcémát is okozhat. Az ekcéma (atopikus dermatitisz) olyan krónikus bőrbetegség, amely gyulladást, viszketést és bőrpírt okozhat. Bizonyos ételek, mint például tejtermékek, tojás, glutén, diófélék, halak vagy rákfélék, gyakran hozhatnak létre allergiás reakciót, amely ekcémához vezethet, különösen azoknál az embereknél, akik hajlamosak rá.

 

Az alábbiakban felsorolunk néhány étrendi javaslatot, amelyek segíthetnek az ekcéma tüneteinek enyhítésében:
 

Az omega-3 zsírsavak bevitelének növelése: Az omega-3 zsírsavak gyulladáscsökkentő hatásúak, és segíthetnek enyhíteni az ekcéma tüneteit. Az omega-3 zsírsavak forrásai közé tartoznak a lazac, a tonhal, a diófélék, a lenmag, az avokádó és a spenót.
 

Csökkentse a cukor- és szénhidrátbevitelt: A cukor és a magas szénhidráttartalmú ételek gyulladást okozhatnak a testben, és súlyosbíthatják az ekcéma tüneteit. Érdemes kerülni az édes ételeket, például az édességeket, a süteményeket, a fehér kenyereket és a tésztákat.
 

Növelje az antioxidáns bevitelét: Az antioxidánsok segíthetnek csökkenteni a gyulladást és javítani az immunrendszer működését. Az antioxidánsok forrásai közé tartoznak a zöld leveles zöldségek, a gyümölcsök, a bogyós gyümölcsök és a diófélék.
 

Fogyasszon probiotikumokat: A probiotikumok segíthetnek javítani a bélflóra egészségét, és így enyhíthetik az ekcéma tüneteit. A probiotikumok forrásai közé tartoznak a joghurtok, a savanyú káposzta és a kombucha.

 

Kerülje a tejtermékeket és a glutént: Az egyes embereknél a tejtermékek és a glutén fogyasztása ekcéma tüneteit okozhatja vagy súlyosbíthatja. Ha úgy érzi, hogy ezek az élelmiszerek hatással vannak az ekcéma tüneteire, érdemes kihagyni őket az étrendből.
 

Fontos megjegyezni, hogy minden ember eltérő, és az ekcéma tüneteit súlyosbító vagy enyhítő étrend eltérő lehet mindenkinél. Személyre szabott ekcéma étrend kialakítása érdekében javasolt lehet szakemberhez fordulni! Az étrendi javaslatok mellett fontos a rendszeres hidratálás és az egészséges életmód betartása is, amelyek segíthetnek enyhíteni az ekcéma tüneteit.
 

Az ekcéma kezelésekor az étrendi változtatások csak egy része lehetnek a terápiának. A legjobb, ha egy szakemberrel, például bőrgyógyásszal és dietetikussal együttműködve alakítjuk ki az étrendet, és figyelemmel kísérjük az ekcéma tüneteinek javulását vagy romlását. Az is fontos, hogy az étrendi változtatásokat hosszú távon tartsuk be, mert az ekcéma tünetei gyakran visszatérnek, ha a kiváltó tényezők újra megjelennek az életünkben.
 

Összességében, az ekcéma kezelésekor az étrendi változtatások fontos szerepet játszhatnak a tünetek enyhítésében, de mindig érdemes egy szakemberrel együttműködni az étrendi változtatások kidolgozása és követése érdekében.

Nem mindegy mit eszel ekcéma esetén.