Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ekcéma: Diagnózis és kezelési lehetőségek

2023. 04. 12. 09:23:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

Az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz, gyulladásos bőrbetegség, amely krónikus, viszkető és időnként fájdalmas kiütésekkel jár.

 

Az ekcéma általában az immunrendszer túlzott reakciójából származik, amely a bőrbarrier károsodása miatt a külső irritáló anyagokkal és allergénekkel szemben érzékenyebbé teszi a bőrt. Az ekcéma általában a bőrön, a lábakon, az arcon, a nyakon és az alkaron jelentkezik, de bármelyik testrész érintett lehet.

 

A diagnózis általában a bőrkiütések megfigyelésével és a betegség tüneteinek alapos kikérdezésével történik. Az ekcéma diagnózisát általában egy bőrgyógyász végzi, aki általában megvizsgálja a bőrt és lehet, hogy vérvizsgálatot vagy bőrteszteket kér a potenciális allergének azonosítására.

 

Az ekcéma kezelése lehetővé teszi a tünetek enyhítését, de nincs teljes gyógyulás a betegségből. A kezelés általában magában foglalja az irritáló anyagok és allergének elkerülését, a bőr hidratálását és a tünetek enyhítését célzó helyi kezeléseket.
 

Az irritáló anyagok elkerülése: A bőr érzékenységének csökkentése érdekében fontos, hogy elkerüljük az irritáló anyagokat és allergéneket, például a szintetikus ruhákat, a kemény mosószereket, a házi poratka elleni spray-ket, az illatanyagokat és a poratkákat. Ajánlott, hogy a beteg bőre a lehető legkevesebb kémiai anyaggal találkozzon.
 

Helyi kezelések: Az ekcéma kezelésére használt helyi készítmények közé tartoznak a kortikoszteroidok, az immunszuppresszánsok és az antimikrobiális szerek.

 

Kortikoszteroidok: Az ekcéma enyhítésére használt gyulladáscsökkentő krémek vagy kenőcsök, amelyek csökkentik a viszketést, a gyulladást és a bőrpírt.

 

Immunoszuppresszánsok: Az immunrendszer működésének gátlása a betegség enyhítéséhez. Az immunszuppresszánsok leggyakrabban használt típusa a takrolimusz és a pimekrolimusz.

 

Antimikrobiális szerek: Ha az ekcéma fertőzött, akkor az orvos antibiotikumot vagy más antimikrobiális szereket is felírhat a bőrre, hogy elkerülje a fertőzés súlyosbodását.

 

Az ekcéma kezelésének fontos része a bőr hidratálása, amely segít fenntartani a bőrbarrier egészségét és megakadályozni az irritációkat és a viszketést. A gyógynövényes krémeket rendszeresen kell használni, és a lehető legkevesebb illatanyagot és szintetikus anyagot kell tartalmazniuk.

 

Az ekcéma tüneteinek enyhítése érdekében az orvosok általában javasolják, hogy a betegek kerüljék a hosszú, meleg fürdőket, mert ezek kiszárítják a bőrt. A rövidebb, langyos fürdők vagy zuhanyok ajánlottak, és utána a bőrt alaposan meg kell szárítani, majd hidratáló krémmel kell kezelni.
 

A fototerápia (fényterápia) is hatékony lehet az ekcéma kezelésében, amely során a bőrt UV-fénynek teszik ki. Ez segít csökkenteni a gyulladást és a viszketést, de a hosszú távú hatásokat még nem ismerik teljesen.

 

Az ekcéma kezelése hosszú távú folyamat lehet, és az egyik legfontosabb dolog, amit a betegek tehetnek, hogy elkerüljék az irritáló anyagokat és allergéneket, valamint folyamatosan hidratálják a bőrüket. A korai diagnózis és az időben megkezdett kezelés azonban nagyon fontos a tünetek enyhítése és az ekcéma hatékony kezelése érdekében.

Az ekcéma kezelési lehetőségei.