Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ekcéma: Okok és kockázati tényezők

2023. 04. 11. 10:38:00 Veress Máté - HillVital
Cikkek a témában
 

Az ekcéma, más néven atópiás dermatitisz, egy olyan bőrbetegség, amitől a bőr pirosodik, viszket és gyakran pikkelyesen hámló területeket okoz.

 

Az ekcéma krónikus állapot, amely időről időre fellángolhat, és sok ember életét befolyásolja világszerte. Az ekcémának számos kockázati tényezője lehet, és a betegség kezelése attól függ, hogy melyik tényezők játszanak szerepet.
 

Az ekcéma egyik fő kockázati tényezője az öröklődés. Az atópiás dermatitisz olyan betegség, amelynek hajlamára a genetikai összetételünk hatással van. Ha a családban korábban előfordult ekcéma, valószínűbb, hogy Ön is szenvedhet tőle. Az öröklődési tényezők mellett az ekcéma kialakulásában szerepet játszhatnak a külső környezeti tényezők is.
 

Az ekcéma egyéb kockázati tényezői közé tartozik az életkor és a nem. Az ekcéma általában gyermekkorban kezdődik, és az életkor előrehaladtával általában javul. Azonban vannak olyan esetek, amikor az ekcéma felnőttkorban is előfordulhat. A betegség nőknél kissé gyakoribb, mint férfiaknál.
 

Az ekcéma okai között megemlíthető a bőr szárazsága is, amely nagy szerepet játszik az ekcéma kialakulásában. Azok az emberek, akiknek a bőre általában szárazabb, hajlamosabbak az ekcéma kialakulására. A környezeti tényezők, mint például a száraz levegő vagy a túlzott hő, szintén kiválthatják az ekcémát.
 

Az ekcéma kialakulásában szerepet játszhatnak az életmódbeli tényezők is, mint például az étkezési szokások és a dohányzás. Azok az emberek, akik egészségtelenül étkeznek és dohányoznak, hajlamosabbak az ekcéma kialakulására. Az életmódbeli tényezők mellett az ekcéma kialakulásában szerepet játszhatnak az allergiák és a stressz is.

 

Az ekcéma lelki okai

 

Érzelmi stressz: Erős érzelmi stressz, szorongás vagy depresszió hozzájárulhat az immunrendszer működésének megváltozásához, ami fokozott gyulladást okozhat a bőrben, és ezáltal súlyosbíthatja az ekcémát.

 

Önértékelési problémák: Az alacsony önbecsülés vagy a negatív önértékelés is stresszt okozhat, amely befolyásolhatja az ekcémát.

 

Pszichológiai trauma: Traumatikus életesemények, például veszteség, bántalmazás vagy más nehéz tapasztalatok, pszichológiai hatással lehetnek, ami kihatással van az ekcémára.

Összefoglalva, az ekcéma kialakulásában számos kockázati tényező lehet, és a betegség kezelése attól függ, hogy melyik tényezők játszanak szerepet.
 

Az ekcéma okai.