Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogy mikor is veszélyes a rovarcsípés? Most megtudhatod!

2023. 12. 07. 09:06:00 hillvital.hu

Tavasszal és nyáron egyre kevesebb ruhát hord az ember és egyre több helye van sajnos ahol különböző rovarok megcsíphetnek.

Ilyenkor lehet nem tudsz róla, de kisebb-nagyobb veszélynek vagy kitéve.
 

Amikor kirándulást vagy természetjárást tervezel akkor minden érdemes odafigyelni a kullancsokra. Akár a fáról és a bokorból is támadhatnak a kullancsok. Általában nem veszélyes a csípésük, de sajnos nagyon súlyos kórokat hordoznak magukban mint a Lyme-kór. A kullancsok a hónalj és a lágyék bőrébe is befészkelik magukat akár.


A kullancs csípés akár allergiát is okozhat.

A kirándulás előtt mindenképpen használj kullancsriasztót és ajánlott sapkát hordani az erdőben valamint védeni a karokat és a lábakat. A kullancsokban lévő Lyme-kór csak 36 óra után kerül véráramba, az első tünete egy körkörös és vöröses bőrkiütés szokott lenni.

 

A fejtetű leggyakrabban a hajas fejbőrön, illetve a nyaki valamint a fül mögötti résznél szokott elbújni.

Általában akkor szokott fejtetű az emberre jutni ha esetleg valakivel közös fésűt vagy sapkát használsz. Nagy viszketéssel jár de ha elvakarod, akkor akár fertőzést is okozhat. Nagyon súlyos esetekben akár a haj is kihullhat a fejtetű miatt. A fejtetveket krémekkel, samponokkal vagy hajszesszel lehet elpusztítani. A tetvekkel fertőzött ruhákat, ágyneműt, törölközőt magas hőfokon ki kell mosni.

A bolhák ezek az apró vérszívó bogarak nem csak az állatokat hanem az embereket is megtámadják.

A bolhacsípést nem szabad elvakarni mert akár el is fertőződhet. Meg kell keresni a bolhák élőhelyét ami általában a háziállat szokott lenni. Ezután bolhátlanítani kell, majd alaposan ki kell takarítani a lakást mindenhol. A háziállatokat nem ajánlott felengedni az ágyra.  

A méh és a darázs is veszélyes lehet különösképpen azokra akik allergiásak rá. Ebben az esetben akár halálos is lehet egy csípés. Ha nem vagy allergiás a csípésére, akkor egyszerűen csak ki kell húznod a fullánkot, le kell jegelned és vegyél be egy antihisztamin tablettát.

Tehát mindenképpen figyelj oda ezekre a rovarokra mert nem éppen ártalmatlanok. Előzd meg a bajt!


Mikor veszélyes a rovarcsípés?