Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az elegendő folyadékfogyasztás jelentősége az egészségünk szempontjából

2023. 07. 13. 10:16:00 hillvital.hu

Miért fontos az elegendő vízivás? Most kiderül! Az elfogyasztott vízmennyiség különbözőképpen befolyásolja a szervezet működését, például a vérnyomásunkat.

 

Nézzük, hogyan!
 

Ha nem iszunk elegendő vizet, az sok-sok negatív következménnyel jár.

A vízhiány okozhat például magas vérnyomást. Ha megfelelő a szervezet hidratáltsága, a vér legnagyobb hányada víz. De ha nem jut elég folyadék a szervezetbe, a vér könnyen besűrűsödik, az áramlási ellenállás pedig magas vérnyomást eredményezhet.

 

Akik kezdődő magasvérnyomás-betegséggel küzdenek, úszással javíthatják érfunkcióikat, ezáltal csökkenthetik vérnyomásukat.
 

A vérnyomás tulajdonképpen az erekben áramló vér nyomása az erek falára.

A test normális reakciója erre az, hogy fizikai vagy lelki terhelésre a vérnyomást megnöveli, viszont, ha ezek elmúlnak, gyorsan visszaállítja a normális szintre. Bizonyítottan összefüggés van a magas vérnyomás és a test vízhiánya között.  A kevés folyadékfogyasztás eleinte ingadozó vérnyomást eredményez, majd magasat. Amennyiben a szervezet számára nem áll rendelkezésre elegendő vízmennyiség, a vérkeringés rendellenesen kezd működni.

 

Nem mindegy azonban, hogy milyen vízről van szó! A legjobb a tisztított víz vagy a szénsavmentes ásványvíz.
 

Mennyi az annyi?
 

Sokan szajkózzák, hogy fontos a vízfogyasztás, de hogy pontosan mit is jelet a „sok” vagy a „kevés” az általában elmarad. Nos, nincs általános sablon arra, hogy kinek, mennyit kellene inni. Valakinek 3-4 pohár víz elég egy napra, valakinek 2 liter is kevés. A legjobb módszer, hogy akkor iszunk, amikor szomjasak vagyunk. Szokták mondani, hogy „de hát az ember nem mindig érzi”. Ha ez tényleg így van, akkor mindannyian szomjan halnánk. Amikor száraz az ember torka, nagyokat nyel, össze van ragadva a szája, akkor azt általában észreveszi. Akkor inni kell.
 

A következő nagyon fontos dolog, amit az „esztelen-vízivásra-buzdítók” nem mondanak el, hogy ha sokat iszunk, akkor só-víz háztartása felborul, így nagyon fontos, hogy a vízfogyasztás mellett a só pótlására is figyelni kell egyúttal. Azt javasoljuk, hogy 1 liter / 9g só elfogyasztása kívánatos. Akkor nemcsak a migrénes fejfájásoknak, levertségnek fogjuk elejét venni, de igazán csodásan is érezhetjük magunkat. 
 

Egy nő egy nagy pohár vizet iszik.

 

Tartalomhoz tartozó címkék: blog víz víz fogyasztás vízivás