Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tanácsok az élelmiszerek helyes tárolására

2023. 06. 27. 12:14:00 hillvital.hu

Az élelmiszerek helyes tárolása! Ha tisztában vagyunk, hogy hogyan kell tárolni az egyes élelmiszereket, sokkal kevesebb étel kerülhet a szemétbe. Ebben szeretnénk segítséget nyújtani. 

 

Az egyik legfontosabb kérdés az egyes ételekkel kapcsolatban, hogy meddig és persze hogyan lehet őket tárolni.
 

Ha az ételtárolási szabályokat nem tartjuk be, akkor bármikor kaphatunk valamilyen ételmérgezést. Nem csupán a főtt ételeknél kérdéses a tárolási idő hanem a nyers húsoknál és a zöldségeknél is. Egy kis odafigyeléssel könnyen kivédhetőek ezek a problémák. A húsok vásárlásánál nagyon fontos, hogy mindig külön zacskóba kell tenni őket és nem szabad olyan étel mellé tenni amelyek nyersen lesznek elfogyasztva.
 

A frissen vágott zöld-fűszereket úgy tesszük a hűtőbe, hogy belecsavarjuk egy papírtörölközőbe. 

Azokat a fűszernövényeket, amiket nem használtunk fel, azokból készíthetünk fűszervajat vagy pestót, és így tovább elállnak.

 

Sajt: A sajtot vajpapírral kibélelt, jól zárható műanyag dobozba zárva lehet hűtőben tárolni.
A régi maradék sajt újra friss és fogyasztható lesz, ha egy ideig sós vízbe mártott szalvétába tesszük.

 

Burgonya: Ha a burgonyát pincében tároljuk, helyezzünk el a közelében egy edényben égetett meszet. Így nem fog megrohadni.
 

Élesztő: Lehet tárolni hűtőszekrényben néhány napig, csavaros üvegben vagy alufóliába szorosan becsavarva.
 

Tojásfehérje: A tojásfehérje mélyhűtve nagyon sokáig, akár egy évig is eltartható. A fel nem használt tojásfehérjét a karácsonyi habcsókhoz vagy más édességhez bátran eltehetjük így.
 

Zöldpaprika: Egyenként csomagoljuk alufóliába, kamrában vagy pincében tároljuk.
 

Vöröshagyma: Ha a hagymát egyenként alufóliába csavarjuk, nem fog kihajtani, nem puhul meg, és tovább friss marad. Az újhagymának ne dobjuk el a szárát, hűtőben sokáig eláll. Apróra vágva felhasználhatjuk körözöttbe, burgonyalevesbe, de nagyon jó ízesítő töltelékekbe.
 

Kenyér: A kenyér tovább friss marad, ha egy műanyag zacskóban a hűtőben tároljuk.
 

Méz: Ha sokáig nem használjuk a mézet, kis műanyag zacskóban lefagyaszthatjuk, így nem kristályosodik ki. Langyos vízben bármikor felolvaszthatjuk.
 

Paradicsom: A paradicsomot nem érdemes más zöldségek közelében tartani, mert olyan anyagokat bocsát ki, amelyek hatására a többi zöldség hamarabb megromlik. Nem is szükséges hűtőben tárolni a paradicsomot.
 

Fokhagyma: A gerezdeket megtisztítva egy üvegben olívaolajjal leöntve tárolhatjuk. Később nemcsak a fokhagymagerezdeket használhatjuk fel, hanem az ízletes salátaolajat is.
 

Banán: A banánt ne tegyük hűtőbe, ugyanis a hidegen gyorsabban megbarnul a héja. Érdemes távol tartani a bogyós gyümölcsöktől, a zöld zöldségektől, az uborkától és a dinnyeféléktől.
 

Amennyiben húst vásárolsz, akkor mindenképpen fontos, hogy külön zacskóba tedd és ne rakd olyan ételek mellé amiket nyersen fogyasztasz, vagyis a zöldségek és a gyümölcsök mellé. Amikor előre becsomagolt húst vásárolsz, akkor mindenképpen nézd meg a lejárati időt és persze olyan csomagot válassz ami a lejárati időtől a legtávolabb van. A húsz 2 napon belül mindenképpen fel kell dolgozni, ha nem tudod elkészíteni, akkor fagyaszd le. Az alapszabály, hogy a már lefagyasztott élelmiszert ha kiveszed, ne fagyaszd le újra már.
 

Az élelmiszerek helyes tárolása