Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mire kell odafigyelni allergiásként?

2020. 04. 28. 13:16:00 Veress Máté - HillVital

Nemrég az elmúlt napokban megkezdődött a pázsitfűfélék és a nyári gyomok pollenszórása, valamint sok, tavasszal virágzó fa pollenje is a levegőben van. Ezért figyelniük kell az allergiásoknak!
 

Mintegy 20 allergén növény pollenjével találkozhatunk. Nagy mennyiségben lehet jelen a platán virágpora, míg a nyír már csak alacsony vagy közepes tartományban van jelen. 

 

A tölgy pollenkoncentrációja közepes és magas szinten van, elsősorban a Dunántúlon. A dió, gyertyán, juhar, fűz, bükk és ciprusfélék pollenje elég alacsony szinten van jelen a levegőben. A fűfélék és a nyári gyomnövények ellen annyit tehetünk, hogy rendszeresen lenyírjuk, lekaszáljuk a füvet. Lassan már a parlagfű is megtalálható a földeken, tehát ilyenkor még gyökerestől kihúzhatjuk a földből. 
 

Azzal lehet a legjobban enyhíteni a tüneteket, hogy egyre kevesebbet érintkezel az allergiát kiváltó részecskével a pollenekkel. Még azokat a helyeket is érdemes kerülni ahol sok nő a problémás növényből. Az allergiás tüneteket más allergének is kiválthatják és intenzívebbé is tehetik. Még azokat az ételeket is érdemes kerülni amelyek túlérzékenységi reakciót okoznak. Ide tartoznak a tejtermékek vagy a gluténtartalmú péksütemények is. A füst is képes tovább fokozni a tüneteket, ezért kell mellőzni a dohányzást és a passzív dohányzást is.
 

Nagyon fontos odafigyelni a tisztaságra is. A pollenek a ruhákra, a hajra és a bőrre is rátapadnak. Ezután könnyedén bejut a szervezetbe, adj rá minél kevesebb lehetőséget. Zuhanyozz naponta és gyakran moss hajat is. Gyakran cseréld le az ágyneműidet is. Moss fel és porszívózz is hetente többször. Ha van háziállatod, akkor rendszeresen fürdesd meg mivel a szőrben is könnyedén megtapad a pollen. Ajánlott maszkot viselni takarításkor, hogy a port ne lélegezd be. Allergiaszezon idején csak hajnalban szellőztess, napközben tartsd zárva az ablakot.
 

Eljött az allergiaszezon.