Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hogyan veszed észre hogy C-vitamin hiányod van?

2021. 01. 26. 10:03:00 Kovács Krisztina - HillVital

A C-vitamin nélkülözhetetlen az emberi szervezet egészséges működéséhez. C-vitamin kell a szövetek regenerálódásához, az érfalak szilárdságához, a csontok, fogak egészségéhez.

 

Ha nincs belőle elég a szervezetünkben, annak akár súlyos következményei lehetnek. A kevés C-vitamin az immunrendszer gyengülését is eredményezi, ezért gyakrabban alakulhatnak ki betegségek.
 

A C-vitamin (aszkorbinsav) vízoldékony vitamin, így a felesleges mennyiséget a szervezetünk egyszerűen a vizelettel kiüríti, ezért a túladagolása igen valószínűtlen.
 

A szervezetünkben leginkább a szöveteinkben, például az agyban, a májban, a lépben, a mellékvesékben raktározódik a C-vitamin.
 

A C-vitamin segíti a szervezet kollagén termelését. A kollagén egy olyan fehérje, ami a csontok, az inak és az ínszalagok szerkezetének megőrzésében játszik fontos szerepet. A kollagén hiányában elsorvadnak a porcok, az ínszalagok, az inak, a csontok, a bőr, az íny, meglazulnak és kiesnek a fogak. A szervezet fokozatosan leépül, a beteg iszonyatos fájdalmak közepette hal meg.
 

A C-vitamin hiány korai tünetei: általános rosszkedv, a gyengeség, a fáradékonyság, levertség.
 

Komolyabb tünetei a C-vitamin hiánynak: a fertőzésekkel szembeni fogékonyság, és gyulladások kialakulása, vérzékenység, izmok, csontok fájdalma.
 

C-vitamin hiány legsúlyosabb tünetei: a skorbutnak nevezett hiánybetegség, általában alultápláltság, egyoldalú, szegényes étrend következtében alakul ki. Vérszegénységgel, foghullással és bőr alatti bevérzésekkel, fekélyekkel és súlyos fertőzések kialakulásával jár.
 

Az emberi szervezet képtelen az aszkorbinsav előállítására, így azt táplálékkal vagy étrend kiegészítőkkel kell bevinnünk a szervezetünkbe.
 

Természetes előfordulása: sok C-vitamin található a citrusfélékben, pl: narancsban, citromban, grapefruitban. De sok C-vitamin van több zöldségben is: a paprikában, a brokkoliban, a paradicsomban, és a savanyú káposztában.
 

Megjegyzés: A C-vitamin nagyon sérülékeny vegyület, hő hatására is gyorsan elbomlik. A C-vitamint a főzéssel szinte teljesen megsemmisítjük.
 

A szervezetünkben a C-vitamin hatékonyabban tud beépülni bioflavonoidok kíséretében.
 

Bioflavonoidok : gyógyhatású vegyület, mely a legtöbb gyógynövény gyógyhatásáért felelős. Legismertebb bioflavonoid (rutin) a citromban található. rendkívül erős antioxidáns hatása miatt a bőr fiatalságának megőrzésére, valamint tumoros megbetegedések megelőzésére alkalmazzák eredményesen. A C-vitamin hatását erősíti és kiegészíti, tehát általában együtt tudnak jelentős hatást kifejteni. Legnagyobb mennyiségben a citrusfélékben, csipkebogyóban található meg.
 

Előzd meg a c-vitamin hiány kialakulását