Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mi legyen az elsősegélydobozban?

2021. 03. 10. 09:33:00 Sági Zsolt - HillVital

Az elsősegélydobozok nagyon fontosak, ezért is fontos, hogy akár több is legyen egy nagyobb házban. Melyek a legfontosabb eszközök, amelyeket tartalmaznia kell egy elsősegélydoboznak? Már mondjuk is!

 

Legyen a dobozban valamilyen fertőtlenítő.
 

Minden nyílt sérülést, sebet, vérzést, égést, marást fertőtleníteni kell.
 

Ha ezt nem tesszük, utat nyitunk a kórokozóknak. A fertőtlenítőszer kiválasztásakor törekedjünk arra, hogy az ne allergizáljon, és közvetlenül a sebbe is belekerülhessen, ne csak a seb környékére. 

Nélkülözhetetlen a gumikesztyű, még családtagok esetén is. Hisz akármennyire megbízunk egymásban, fontos tudni, hogy a vér útján terjedő betegségek közt továbbra is jó pár gyógyíthatatlan. Számtalan méretű, színű gumikesztyű kapható, az egyetlen hátránya, hogy nem ritkán 100 db-os kiszerelésben.
 

Feltétlenül szükséges jó minőségű ragtapasz, valamint kötszerek.

A nagyobb vérzések ellátásához mull-lap és mullpólya szükséges, ezek közül is talán legpraktikusabb a 10x10 cm-es mull-lap, illetve a 10 cm széles mullpólya. Természetesen ennél kisebb (5 cm), illetve nagyobb (15 cm) sem árt, ha van. Ma már olyanokat is árulnak, amelyeknek a szavatossága akár 20 év is lehet. Javasolt az ún. hálós kötözők beszerzése, melyek különböző méretben kaphatók, használatuk egyszerű és praktikus.
 

Égési sérülésekhez ajánlott az égési kötszer, valamint gél.

Tegyünk a dobozba háromszögletű kendőt vagy flexibilis végtagrögzítőt is a végtagsérülésekhez. Nem árt egy sterilt olló, valamint a kullancs eltávolítására egy kullancs- vagy szemöldökcsipesz.

Az elsősegélydoboz tartalmát bizonyos időközönként ellenőrizni kell, hogy benne van-e minden, illetve a szavatosság miatt is.
 

Mi legyen az elsősegélydobozban?