Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Hasznos elsősegélytippek

2023. 12. 07. 09:21:00 hillvital.hu

Először is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyik sérülést hogyan kell megfelelően ellátni.
 

Vágások, horzsolások


Gyakori sérülésnek számítanak a különféle vágások, hisz napi szinten használunk kést vagy ollót. Tartsuk rendben a vágóeszközöket, hisz sokszor egy tompább kés hamarabb megcsúszik. Így még veszélyesebb is lehet, mint a megfelelően megélezett szerszám.


Vágás esetén először is a legfontosabb, hogy kitisztítsuk a sebet. De ne tartsuk a vágott bőrfelületet folyóvíz alá, mert gátolja a véralvadást, így a vérzés tovább tart. Egy steril gézlappal itassuk fel a nedvességet a sebről. Ha a vérzés elállt, kenjük be a sebet fertőtlenítő oldattal, lehetőleg olyannal, amely nem zárja le a sebet. Majd kössük be a sebet steril kötszerrel.

 

Horzsolás esetén is a legfontosabb teendő a seb kitisztítása, mellyel elkerülhető a seb elfertőződése.
 

Égési sérülések
 

Vasalás vagy főzés közben bekövetkezhetnek égési sérülések. Elsődleges feladat a seb hűtése, odafigyelve arra, hogy csak az érintett területet hűtsük. Nagyon fontos, hogy kerüljük el a seb túlhűtését. Nagyobb kiterjedésű égés esetén 10-15 perc hűtés ajánlott langyos vízzel. Kisebb területet érintő sérülés esetén 1-2 perc is elég.
 

Kerüljük a köztudatban élő házi praktikák alkalmazását is, mivel nem biztos, hogy az a megfelelő. Például a tejföllel történő hűtést. A sebre kizárólag égési kötszert ajánlott alkalmazni.
 

Esések

Sajnos az otthoni balesetek közül az esés a leggyakoribb. Szerencsésebb esetben kisebb erőbehatás éri a testet, így zúzódással, horzsolással megússza az ember. Nagyobb esésnél már bekövetkezhet rándulás vagy ficam, de a csonttörés sem ritka. Az esés következtében kisebb-nagyobb véraláfutások, kék-zöld foltok alakulhatnak ki. Ezek néhány nap, esetleg néhány hét alatt gyógyulnak meg. A beteget nyugalomba kell helyezni, mely után szakvizsgálat következik, ugyanis megeshet, hogy belső szervet is érint a sérülés. Amennyiben nincs komolyabb tünet, a végtagok borogatásával lehet hozzájárulni a mielőbbi felépüléshez.

 

Nagyon fontos, hogy bővítsük, és folyamatosan frissen tartsuk az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteinket! Emellett minden háztartásban lennie kell egy megfelelően összeállított elsősegélydoboznak is.

Hasznos elsősegélytippek