Barion Pixel
Menü
ITT JÁRSZ A WEBÁRUHÁZBAN: > KEZDŐLAP >

Elsősegélytippek

Elsősegélytippek

Veress Máté - HillVital
2021. 08. 23. 12:23:00

Először is fontos, hogy tisztában legyünk azzal, hogy melyik sérülést hogyan kell megfelelően ellátni.
 

Vágások, horzsolások


Gyakori sérülésnek számítanak a különféle vágások, hisz napi szinten használunk kést vagy ollót. Tartsuk rendben a vágóeszközöket, hisz sokszor egy tompább kés hamarabb megcsúszik. Így még veszélyesebb is lehet, mint a megfelelően megélezett szerszám.


Vágás esetén először is a legfontosabb, hogy kitisztítsuk a sebet. De ne tartsuk a vágott bőrfelületet folyóvíz alá, mert gátolja a véralvadást, így a vérzés tovább tart. Egy steril gézlappal itassuk fel a nedvességet a sebről. Ha a vérzés elállt, kenjük be a sebet fertőtlenítő oldattal, lehetőleg olyannal, amely nem zárja le a sebet. Majd kössük be a sebet steril kötszerrel.

 

Horzsolás esetén is a legfontosabb teendő a seb kitisztítása, mellyel elkerülhető a seb elfertőződése.
 

Égési sérülések
 

Vasalás vagy főzés közben bekövetkezhetnek égési sérülések. Elsődleges feladat a seb hűtése, odafigyelve arra, hogy csak az érintett területet hűtsük. Nagyon fontos, hogy kerüljük el a seb túlhűtését. Nagyobb kiterjedésű égés esetén 10-15 perc hűtés ajánlott langyos vízzel. Kisebb területet érintő sérülés esetén 1-2 perc is elég.
 

Kerüljük a köztudatban élő házi praktikák alkalmazását is, mivel nem biztos, hogy az a megfelelő. Például a tejföllel történő hűtést. A sebre kizárólag égési kötszert ajánlott alkalmazni.
 

Esések

Sajnos az otthoni balesetek közül az esés a leggyakoribb. Szerencsésebb esetben kisebb erőbehatás éri a testet, így zúzódással, horzsolással megússza az ember. Nagyobb esésnél már bekövetkezhet rándulás vagy ficam, de a csonttörés sem ritka. Az esés következtében kisebb-nagyobb véraláfutások, kék-zöld foltok alakulhatnak ki. Ezek néhány nap, esetleg néhány hét alatt gyógyulnak meg. A beteget nyugalomba kell helyezni, mely után szakvizsgálat következik, ugyanis megeshet, hogy belső szervet is érint a sérülés. Amennyiben nincs komolyabb tünet, a végtagok borogatásával lehet hozzájárulni a mielőbbi felépüléshez.

 

Nagyon fontos, hogy bővítsük, és folyamatosan frissen tartsuk az elsősegélynyújtással kapcsolatos ismereteinket! Emellett minden háztartásban lennie kell egy megfelelően összeállított elsősegélydoboznak is.

Hasznos elsősegély tippek, amiket érdemes alkalmaznod.

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!