Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Néhány étel az egészséges csontok érdekében

2021. 06. 21. 11:35:00 Veress Máté - HillVital

Sokan lehet csak egy passzív dologként tekintenek a csontokra, pedig a csont egy dinamikusan mindig megújuló szövet. 
 

Olyan mint bármelyik más szerv. A csont egy rendkívüli dolog ugyanis képes a terhelésnek megfelelően átalakulni és a szerkezetét változtatni. Ha ez nem történne meg, akkor a csontok nagyon hamar eltörnének. A csont anyagcseréje intenzív, ezért nem mindegy, hogy milyen alkotóelemekből épül fel. Nagyon sok minden hatással a csontrendszerre ilyenek a vegyszerek, az egészséges bélműködés, a tápanyaghiány, az ételallergia, egyes krónikus betegségek, de a gyógyszerek is.


3 fontos tényező van ami a csontok erősségében szerepet játszik. Az ásványi anyagoknak hatékonyan kell bejutni a csontokba, a csontfehérjék minőségét biztosítani kell, a csontépítő folyamatokat serkenteni kell. A tápanyagok felszívódásához és a beépüléséhez több tényező is szerepet játszik. Az egészséges csontnak több tápanyagra is szüksége van, mint a kalcium, a magnézium, a cink, réz, króm, szilícium, szelén, folsav, B-vitaminok, C-, D-, E- vitamin is. Ezek a tápanyagok nem a finomított élelmiszerekben találhatóak meg. A legjobbak az élő tápanyagok.


Most megismerhetsz néhány nagyszerű ételreceptet a csontok egészségének a megőrzésére. Nézzük is melyek ezek:

Joghurtos céklasaláta:

Ezt az ételt mindössze kb. 80 perc alatt elkészítheted. Ezekre lesz hozzá szükséged 4 személyre:

- 1 nagyobb fej cékla
- 4 alma meghámozva, kockákra vágva
- 1 szár póréhagyma
- 1 citrom kifacsart leve
- 4 dl joghurt (natúr)
- 5 dkg dió (tört)
- 20 dkg sajt kicsi kockákra vágva
- egy fél mokkáskanál tengeri só


Az elkészítése sem nehéz. A céklát meg kell főzni elsőnek. Az almát és a póréhagymát meg kell locsolni a citromlével. A megfőzött céklát meg kell hámozni és kockákra kell vágni. Ha ezzel kész vagy, akkor hozzá kell adni az almát és a póréhagymát. Végezetül hozzá kell adni a joghurtot, a diót és a kockára vágott sajtokat is, valamint egy kis sóval ízesítheted. A tálalás előtt hűtőbe kell tenni egy fél órára. Végezetül mindenképpen vedd figyelembe, hogy ne a finomított ételeket fogyaszd, mert azok nem segítik a csontokat.


Néhány étel az egészséges csontok érdekében