Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Néhány étel és ital, ami árt a fogaknak

2022. 03. 10. 09:57:00 hillvital.hu

A fogaid érdekében érdemes csökkenteni ezeknek a fogyasztását.

 

Üdítőitalok: Ezekről mindenki tudja, hogy tele vannak cukorral és foszforsavval. Fogyasztásuk egyáltalán nem ajánlott. Főétkezések során érdemes valamennyi vizet inni. Ezzel megakadályozhatjuk azt is, hogy az ételmaradékok megtapadjanak a fogakon.
 

Alkohol: Sok alkoholos ital is meglepően sok cukrot tartalmaz, és a savtartalma is magas, ezek pedig köztudottan károsítják a fogzománcot.
 

Rágcsálnivalók: Az olyan nassolnivalók, mint a chips, a perec, a ropi roncsolják a fogunk külső rétegét. Magas keményítőtartalmuk miatt nagyon könnyen beleragadnak a fogba, és lehet, hogy a következő fogmosásunkig ott marad.
 

Salátaöntetek és a savanyúság: A legtöbb salátaöntet tartalmaz cukrot és balzsamecetet. Tudjuk, hogy sok jó tulajdonsága van az ecetnek és a savanyúságnak, ezek ellenére roncsolja a fogak felső zománcrétegét.
 

Cukrok: A szénhidrátok, azaz a cukrok nagy veszélyt jelentenek a fogakra. Ezen felül számos élelmiszer tartalmaz rejtett cukrokat. Akár olyanok is szóba jöhetnek, amelyekre nem is gondolnánk. Sajnos gyakran elkerülhetetlen, azonban az élelmiszerek gondos összeválogatása és a rendszeres fogápolás sokat segíthet.
 

Savak: A baktériumok a cukrokat savakká alakítják, amelyek ezt követően megtámadják a fogzománcot és ennek következtében alakul ki a fogszuvasodás. A foglepedék, valamint baktériumok nélkül a cukrok nem árthatnának a fogaknak.
 

Ezek árthatnak a fogaknak.