Több étel és ital is okolható a migrén lehetséges kiváltó okai között.
Ismerjünk meg ezek közül néhányat!
Koffein: Aki hajlamos a migrénre, annak mindenképpen kevés kávét és kólát ajánlott fogyasztania. Kis mennyiségben még akár használhat is a fájdalomcsillapító hatása miatt. A koffein egy kicsit felemás, ugyanis néhány emberből erős migrénes fájdalmat vált ki, valakinek pedig javít rajta. Érdemes neked is kipróbálnod hogyan hat a szervezetre.
Alkohol: Különösen a vörösbor válthatja ki a migrént. Mivel az alkohol lebomlása vízelvonást okoz, ezért kiszáradhatunk, ami fejfájáshoz vezet. Továbbá a szervezetbe jutó alkoholt B1 vitaminnal közömbösíti a szervezet, aminek a hiánya ugyancsak fejfájást okoz. Nagy rizikófaktor a migrén kialakulásában az alkohol. Az alkoholos italok legtöbbje tiramint tartalmaz. A vörösborban található csersav felerősíti a migrénes problémát.
Sajtok: A camembert és a gorgonzola sajtok is negatív hatással lehetnek a migrénre.
Feldolgozott húsok: A különböző feldolgozott húsok, például a szalámi vagy a kolbász is okozhat migrént, főleg azok, amelyek tartósítószert tartalmaznak.
Csokoládé: Ez nem megalapozott, de vizsgálatok mutatják, hogy a csokoládé iránti vágy előre jelzi a migrént. A csokoládé feniletilamint tartalmaz ez pedig az erek tágulását aztán pedig az összehúzódását okozhatja. Aki érzékeny rá annak bármitől fájhat a feje amiben kakaó van.
Az aszalványok és a szárított gyümölcsök csak felerősítik a migrénes fejfájást.
A kenyerek, a pékáruk és a pizzák is erősítik a migrénes fájdalmat.
A tejtermékekben lévő kolin és kazein is csak felerősíti a migrént, ezért érdemes a minimálisra csökkenteni. Amikor migrénes roham tör rád, akkor pedig teljesen ki kell iktatni.
A mandula és a pisztácia is okozhat migrént de idetartozik még a mogyoró és a mandulavaj is.
Sok hüvelyes is okozhat migrént. Ilyen a bab, a borsó és a lencse is. Nem annyira gyakori a roham kiváltása mint az alkohol vagy koffein miatt, de van rá esély.