Lila és a flavonoidok: a legerősebb antioxidánsok.
A sötétlila gyümölcsök a legjelentősebb antioxidánsok, még a citrusféléktől is jobbak. Mitől lila színűek? Az antocián nevű flavonoidtól.
Ez segíti a véráramba szállított tápanyagok eljutását a sejtekhez, ezen kívül erősíti és rugalmassá teszi az érfalat, gátolja az érelmeszesedés kialakulását. Egyúttal erős antioxidáns is, ezáltal segíti a szervezetet a káros UV - sugarak ellen.
Ezen kívül nagy szerepe van a rák kialakulásának megelőzésében.
Legfontosabb forrásai: szeder, szilva, áfonya, lila szőlő, lilakáposzta, padlizsán, fekete ribizli.
Ezek közül kiemelnénk a 3 legfontosabb antocián-forrást: áfonya, szeder, lila szőlőhéj.
Már csak a barna színű zöldségek, gyümölcsök vannak hátra!