A házi ételízesítő előnyei között felhozható az, hogy nem tartalmaz tartósítószert, sem pedig vegyszereket, ízfokozókat.
Szerencsére manapság rengeteg recept fellelhető, aminek segítségével mi is el tudjuk készíteni a sajátunkat. Az arányok, a mennyiség, az összetevők természetesen gyakran változóak. Arról nem is beszélve, hogy egyéni ízlés alapján el is lehet térni a recepttől.
Az alábbi recept nagyjából 2 kg-nyi mennyiségnek felel meg.
Hozzávalók
0,4 kg sárgarépa
0,4 kg fehérrépa
0,4 kg vegyes, színes paprika
16 dkg zellergumó
8 dkg karfiol
8 dkg vöröshagyma
8 dkg paradicsom
8 dkg karalábé
1 fej fokhagyma
fél csokor petrezselyemzöld (nagy)
fél csokor zeller zöldje (nagy)
Elkészítés
Miután megtisztítottuk, megmostuk, és lemértük az összes zöldséget, akkor daraboljuk fel őket, hogy könnyebb legyen a húsdarálón ledarálni. Kb. 20 perc alatt le lehet darálni az egész adagot, tehát nem a darálás a vesz el több időt, hanem inkább maga az előkészítés.
Ha ledaráltuk, szórjunk rá fél kg durva sót. Figyeljünk oda, hogy a finom só nem jó, mert azzal nem lesz tartós! Keverjük el benne a sót, és hagyjuk pihenni 15-20 percet, amíg levet nem enged a sótól. Időnként azért kavargassuk meg.
Ha már levet eresztett, akkor készítsük elő az alaposan elmosott üvegeket. Ajánlott kisebbekbe tölteni, hogy ne legyen sokáig levegőn, miután megbontottuk, mivel ebben nincs tartósítószer, csak a só. Jól nyomkodjuk le a töltés során az anyagot az üvegekben, ne maradjon benne levegőbuborék.