Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Az étrend és az aranyér kapcsolata

2023. 02. 07. 12:07:00 Veress Máté - HillVital

Az aranyér esetén a megfelelő táplálkozás fontos, mert segít a betegség tüneteinek enyhítésében, valamint elősegíti a betegség kezelését. Az aranyérrel járó fájdalom, duzzanat és vérzés okozta kellemetlen tünetek csökkentésére a megfelelő táplálkozás nagymértékben hozzájárulhat.

 

Az aranyérrel járó tüneteket a székrekedés és a széklet megváltozott minősége is okozhatja. A megfelelő táplálkozás segít a székrekedés megelőzésében, valamint elősegíti a széklet rendszeres ürítését. A rostokban gazdag ételek fogyasztása, valamint a megfelelő mennyiségű folyadékbevitel elősegítheti a széklet lágyabbá és könnyebben üríthetővé tételét.
 

Az aranyérrel járó gyulladás csökkentésére fontos a feldolgozott élelmiszerek és a zsíros ételek fogyasztásának csökkentése, mivel ezek irritálhatják a bélrendszert és növelhetik a gyulladásos folyamatokat. Az alacsony zsírtartalmú élelmiszerek fogyasztása, valamint a zöldségek és a gyümölcsök nagyobb bevitele javíthatja az aranyérrel járó gyulladásos tüneteket.
 

Végül, a megfelelő táplálkozás segít a testsúly fenntartásában, ami elősegíti az aranyér tüneteinek enyhítését, valamint csökkenti a betegség kialakulásának kockázatát.
 

Az aranyér és az étrend kapcsolata.


Az alábbi ételek ajánlottak aranyér esetén:

 

Rostban gazdag ételek: A rostban gazdag ételek közé tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök, a búzacsíra és a teljes kiőrlésű gabonák.
 

Alacsony zsírtartalmú ételek: Az alacsony zsírtartalmú ételek segítenek a gyulladás csökkentésében, valamint a testsúly fenntartásában. Az alacsony zsírtartalmú ételek közé tartoznak a zöldségek, a gyümölcsök, a sovány húsok, a tejtermékek és a halak.
 

Folyadékok: A folyadékbevitel fontos a széklet lágyabbá és könnyebben üríthetővé tételéhez. Ajánlott a víz, a zöld tea és a rostban gazdag gyümölcslevek fogyasztása.
 

Összességében, a megfelelő táplálkozás fontos szerepet játszik az aranyér tüneteinek enyhítésében, a betegség kezelésében, valamint a betegség kialakulásának megelőzésében. Az étrendet a beteg egyéni igényeinek megfelelően kell összeállítani.


Megfelelő ételek aranyér esetére.