A haspuffadás 5 oka
Mitől puffadsz, és mit tehetsz ellene?
Számtalan oka lehet, így ha el akarod kerülni, vagy csökkenteni a gyakoriságát, akkor nem árt kinyomozni, mitől halmozódnak fel a gázok. Ez nem csak azért fontos, hogy elkerüld a kellemetlen helyzeteket, hanem azért is, mert a puffadás következtében a felszívódás is jelentősen leromlik, így a tápanyagok nem tudnak kellően a szervezetedbe bejutni.
A haspuffadás 5 oka
1. Túlsavasodás a szervezetben. Valószínűleg nem fogyasztasz elég lúgosító zöldséget. Ezt szódabikarbóna kúrával semlegesíteni tudod. Igyál meg reggel éhgyomorra egy pohár vízben feloldott kávéskanálnyi szódabikarbónát, és ugyan ezt tedd ebéd és vacsora előtt. A szódabikarbónás víz szinte átmossa a gyomor belső felületét. Ha nem kedveled az ízét, érdemes a két legjobb lúgosítót kipróbálni, a Zöldárpát és a Búzafűt.
2. A szervezeted valamilyen tápanyagot nem tud megemészteni. Ezek közül a leggyakoribb a glutén, vagy a tejcukor. Ezt egy gyors allergiavizsgálattal könnyen kiszűrheted. Ha kiderül, hogy érzékeny vagy valamelyikre, érdemes áttérni a laktóz, vagy gluténmentes étrendre.
3. Ha magas a fehérjebevitel. A fehérjék emésztése sok energiát igényel a szervezetben, és leterheli a gyomrot, székrekedést okozva. Ezen kívül a sok fehérje fogyasztása okozza a puffadást. Érdemes a sok húsfogyasztást kicsit visszafogni, vagy becsempészni az étrendbe a zöldséget. A mi tippünk a Kutyabenge tea, mely kiválóan rendben tartja a gyomrot.
4. Zöldségfélék fogyasztása. A zöldségeknek van puffasztó hatása, ez vitathatatlan, ez egyéni érzékenység is lehet, de sokszor az a baj, hogy olyan keverésben használod őket, amiben felerősítik egymás hatását. Próbáld ki őket egyesével, így megtudhatod, hogy ki-kivel van gázosító viszonyban. A hagymára, paprikára, gombára sok ember érzékeny, a bab, borsó, kukorica közismert puffasztó hatású, így érdemes kísérletezni velük.
5. A nehéz, zsíros ételek elfogyasztása után fellépő puffadás epeműködési zavarokat is jelezhet, amit orvosi vizsgálatokkal egyértelműen ki lehet mutatni. Sütésnél, főzésnél használj zsírszegényebb eljárásokat – például sütőzacskót, párolást. Egyébként epepanaszokra a legjobb gyógytea a Gyermekláncfű.
Mit tehetünk a puffadás ellen?
A puffadást természetes módon is kezelhetjük melyekre az alábbiakban példákat is mutatunk.
Puffadás ellen szódabikarbóna
A szódabikarbóna puffadás ellen rendkívül hatásos lehet. Ha puffadásra szódabikarbónát szeretnénk alkalmazni, akkor fél teáskanált oldjunk fel 2 dl vízben. Arra azonban érdemes lehet odafigyelni, hogy azok ne alkalmazzák akik magas vérnyomással rendelkeznek, ugyanis a benne található nátrium rossz hatással lehet rájuk.
Koriander, illetve gyógyteák puffadásra
A koriander egy kiváló fűszernövény, amely csökkentheti a gázképződést. Használata egyszerű, hiszen főzetként kell fogyasztani. Csak egyszerűen dobjunk bele néhány levelet a forrásban lévő vízben. Gyógyteák közül megemlíthető még a menta tea, illetve a szeder tea is.
HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?
