Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A haspuffadás 5 leggyakoribb oka

2024. 05. 13. 14:25:00 HillVital

Mitől puffadsz, és mit tehetsz ellene?
 

Számtalan oka lehet, így ha el akarod kerülni, vagy csökkenteni a gyakoriságát, akkor nem árt kinyomozni, mitől halmozódnak fel a gázok. Ez nem csak azért fontos, hogy elkerüld a kellemetlen helyzeteket, hanem azért is, mert a puffadás következtében a felszívódás is jelentősen leromlik, így a tápanyagok nem tudnak kellően a szervezetedbe bejutni.
 


A haspuffadás 5 oka
 

 

  1. A puffadás okai közözz egyértelműen megemlíthető a szervezet túlsavasodása. Valószínűleg nem fogyasztasz elég lúgosító zöldséget. Ezt szódabikarbóna kúrával semlegesíteni tudod. Igyál meg reggel éhgyomorra egy pohár vízben feloldott kávéskanálnyi szódabikarbónát, és ugyan ezt tedd ebéd és vacsora előtt. A szódabikarbónás víz szinte átmossa a gyomor belső felületét. Ha nem kedveled az ízét, érdemes a két legjobb lúgosítót kipróbálni, a Zöldárpát és a Búzafűt.


  2. Ezek közül a leggyakoribb a glutén, vagy a tejcukor. Ezt egy gyors allergiavizsgálattal könnyen kiszűrheted. Ha kiderül, hogy érzékeny vagy valamelyikre, érdemes áttérni a laktóz, vagy gluténmentes étrendre.A szervezeted valamilyen tápanyagot nem tud megemészteni.

     
  3. A mi tippünk a Kutyabenge tea, mely kiválóan rendben tartja a gyomrot. A fehérjék emésztése sok energiát igényel a szervezetben, és leterheli a gyomrot, székrekedést okozva. Ezen kívül a sok fehérje fogyasztása okozza a puffadást. Érdemes a sok húsfogyasztást kicsit visszafogni, vagy becsempészni az étrendbe a zöldséget.Ha magas a fehérjebevitel.

     
  4. A zöldségeknek van puffasztó hatása, ez vitathatatlan, ez egyéni érzékenység is lehet, de sokszor az a baj, hogy olyan keverésben használod őket, amiben felerősítik egymás hatását. Próbáld ki őket egyesével, így megtudhatod, hogy ki-kivel van gázosító viszonyban. A hagymára, paprikára, gombára sok ember érzékeny, a bab, borsó, kukorica közismert puffasztó hatású, így érdemes kísérletezni velük.Zöldségfélék fogyasztása.

     
  5. A nehéz, zsíros ételek elfogyasztása után fellépő puffadás epeműködési zavarokat is jelezhet, amit orvosi vizsgálatokkal egyértelműen ki lehet mutatni. Sütésnél, főzésnél használj zsírszegényebb eljárásokat – például sütőzacskót, párolást. Egyébként epepanaszokra a legjobb gyógytea a Gyermekláncfű.

 

 

Mit tehetünk a puffadás ellen?

Ha már mindent kipróbáltál a puffadás megszüntetésére, de még nem oldotta meg a problémát, akkor ezeket a tippeket mindenképp olvasd el.

  • Ne igyál vizet étkezések előtt, közben és közvetlen utána. A folyadék felhígítja a gyomorsavat, és az emésztőrendszeri folyamatokat jelentősen belassítja. Tehát a puffadásnak köze van ahhoz, ha folyamatosan vizet kortyolgatsz az étkezések alkalmával. Étkezés után nagyobb mennyiségű folyadékot 1 óra elteltével már lehet inni.

  • Próbálj meg lassan enni. Nem egyszerű a mai rohanó világban, de ha gyorsan belapátolod az étkezések alkalmával az ételt, még a gyomrodat is terheled vele. A másik, hogy rengeteg levegőt nyelsz le, ami egyenesen puffadáshoz vezet.

  • Étkezések után közvetlenül ne fogyassz gyümölcsöt. Erjedésnek indul, ami szintén gázosodáshoz, majd puffadáshoz vezet.

  • Főétkezések között próbálj meg nem nassolni. Idő kell míg az emésztőrendszeren áthalad az élelmiszer. Ha folyamatosan ráeszel valami mást, megint erjedés lesz az eredménye, ami puffadáshoz vezet. Legalább 2-3 órát hagyj erre a folyamatra.

  • Főétkezés esetén próbálj meg minél több zöldséget enni, vagy savanyúságot. Ezek segíteni fogják az enzim háztartásod megfelelő működését, segíteni fogják az emésztést. Sokkal jobban érzed majd magad, és a kellemetlen puffadások sem jelentkeznek.

 

 

A puffadást természetes módon is kezelhetjük melyekre az alábbiakban példákat is mutatunk.

 

Puffadás ellen szódabikarbóna
A szódabikarbóna puffadás ellen rendkívül hatásos lehet. Ha puffadásra szódabikarbónát szeretnénk alkalmazni, akkor  fél teáskanált oldjunk fel 2 dl vízben. A puffadás mellett bélgáz ellen szódabikarbóna használható szintén. Fontos, hogy a szódabikarbóna puffadásra azoknak nem ajánlott, akik magas vérnyomással rendelkeznek, ugyanis a benne található nátrium rossz hatással lehet rájuk.

 

Koriander, illetve gyógyteák puffadásra
A koriander egy kiváló fűszernövény, amely csökkentheti a gázképződést. Használata egyszerű, hiszen főzetként kell fogyasztani. Csak egyszerűen dobjunk bele néhány levelet a forrásban lévő vízben. Gyógyteák közül megemlíthető még a menta tea, illetve a szeder tea is.

 

Haspuffadás.