A vesekő kialakulásának hátterében rengeteg dolog állhat, bármikor kialakulhat. Van azonban néhány tényező, melyek elkerülésével a kockázat jelentősen csökkenthető.
1. Kevés citrusféle fogyasztása. Érdemes rendszeresen grapefruitot, mandarint, limeot fogyasztani, mert ezek citrátot tartalmaznak, mely megelőzi a vesekő kialakulását.
2. Alacsony kalciumbevitel. A kalciumot érdemes élelmiszerekkel bevinni a szervezetünkbe, hogy elkerüljük a vesekövet. (pl.: a mandula és zabpehely rengeteg kalciumot tartalmaz)
3. Leveles zöldségek túlzott fogyasztása. A spenót, cékla és rebarbara oxalátban gazdag zöldségek, azonban ez a hatóanyag a kalciumhoz kötődve képes vesekövet okozni, ezért fontos a mértéktartás belőlük.
4. Kiszáradás. A nem elegendő víz fogyasztása könnyen vesekő kialakulásához vezet. Naponta 2-3 liter minimum!
5. Túlzott sófogyasztás. A nagymértékű sóbevitel megterheli a veséket, emiatt a lerakódás vesekövet képez.
6. Szénsavas üdítők fogyasztása. A cukrozott üdítők nagyobb eséllyel okoznak vesekövet.
7. Túlzott húsfogyasztás. Ha sok húst viszünk be szervezetünkbe, az megnöveli a húgysav szintjét, mely vesekő kialakulásához vezet.