Ha valamilyen gyomorfájdalmad van, akkor mindenképpen érdemes odafigyelni arra, hogy mit teszel az asztalra. Sajnos a hasfájásnak számos oka lehet. Éppen ezért ne nehezítsd meg a dolgod azzal, hogy rosszul választasz ételt. Most bemutatunk neked néhány ételt amiker érdemes kerülnöd.
Sajnos a keresztesvirágúak csoportjába sorolható növények mint a karfiol, a brokkoli, a kelbimbó és a káposztafélék nem igazán ajánlottak. Nehezen emészthető ételek és puffasztanak is. Csökkentheted a puffasztó hatásukat ha nem nyersen hanem alaposan megfőzve fogyasztod el őket.
A vörös húsok kifejezetten rosszak lehetnek hasfájás esetén. Magas a telítettzsír és a fehérje tartalmuk éppen ezért olyan nehéz megemészteni ezeket. Nagyobb energiát igényel a szervezettől a megemésztésük. Ezért tehát gyomorpanaszok esetén ajánlott inkább sovány húsokat fogyasztani mint a szárnyashúsok, de ebből is csak kis adagot.
A narancslé sajnos eléggé megterhelő lehet a gyomornak ha nagyobb mennyiségben iszod. A citrusfélék erősen savas kémhatásúak, így akár gyomorégést is okozhatnak.
Sokan lehet azt gondolják, hogy a szénsavas italok jót tesznek a gyomornak. Ám ez nem igaz, mivel a cukros szénsavas italok csak még jobban megterhelik a gyomrot és a beleket. Erősen puffasztó hatásúak. Ezek helyett érdemes inkább szénsavmentes ásványvizet inni vagy cukor nélküli teát.
Az alkohol az egyik legrosszabb amit ihatsz gyomorpanaszok esetén. Az alkoholos italok nagyon irritálják a gyomrot, a vékony és a vastagbelet is. Reflux betegség esetén pedig pláne nem javasolt semmilyen alkoholos ital fogyasztása. Nem ritka a gyomorfekély sem azoknál akik túl sok alkoholt isznak.
A paradicsom sem lehet túl jó gyomorfájdalom esetén. A benne található likopin nevű vegyület egy erős antioxidáns és számos előnye van a fogyasztásának ez igaz. Azonban arra figyelni kell, hogy erősen savas kémhatású, ezért pedig könnyen gyomorégést okozhat.