Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Ezekre kell felkészülnöd ősszel!

2023. 10. 07. 10:58:00 hillvital.hu

Ahogy vége a nyárnak és bejönnek az egyre hidegebb idők nagyon könnyedén megfázhat az ember.

Sajnos az ősz egy olyan időszak amikor már nincs meleg de még kifejezetten hideg sincs, és könnyedén csapdába eshetsz.
Ilyenkor ütik fel a fejüket az őszi betegségek ami akár lehet enyhe de komolyabb is.

 

Nagyon fontos ősszel arra odafigyelned, hogy hogyan öltözöl fel, mivel egyre több a szél és a csapadék is többet esik ráadásul hideg csapadék. Ugyanúgy megfázhatnak a felnőttek is hamar nemcsak a gyerekek. Mindenképpen ajánlott már ilyenkor minimum egy pulóver vagy egy vékonyabb kabát is. Nem érdemes már ilyenkor pólóban mászkálni, mert csalóka az idő és míg azt hiszed meleg van addig könnyedén megfázhatsz.

 

Az első számú megbetegedések ősszel a felső légúti betegségek. A tüsszögés, köhögés és az orrfolyás mind hozzá tartoznak. Mivel ez fertőző ezért a gyerekeket is meg kell tanítani, hogy mindig zsebkendőbe tüsszentsen és köhögjön vagy tegye a szája elé a kezét. Nagyon fontos odafigyelni a megfelelő higiéniára is. Egy köhögés vagy orrfújás után mindig  moss kezet valamint minden tevékenység után.

Ha a szabadban túrázol akkor mindig öltözz rétegesen és ajánlott felvenni sapkát is mert ott lapulnak a kullancsok amelyek a Lyme-kórt terjesztik. Egy túra után mindig vizsgáld át magadat tüzetesen.
 

Gyermekeknél jellemző őszi betegség még a bárányhimlő is. Ha a szülő nem esett át gyermekkorában, akkor könnyedén elkaphatja.
 

Az őszi időnek köszönhető még az ízületi gyulladás is. Az ilyen jellegű fájdalmak ősszel csak fokozódnak kortól függetlenül. Ebben az esetben mindenképpen ajánlott a gyógynövényes balzsam használata ami képes enyhíteni a fájdalmat és a gyulladást is.
 

És elérkeztünk az allergiához is ami ősszel sem kíméli az embereket. Augusztus és október között az egyik legfőbb allergia okozó lehet a parlagfű és a fekete üröm is. Az allergia ellen ajánlott idő előtt védekezni, de aki allergiás az tudja már ezt.  
 

Az őszi immunerősítés egyik legjobb módja a gyümölcs és zöldség fogyasztás. Nagyszerű őszi gyümölcsök és zöldségek vannak amik ajánlottak ezekben a hideg hónapokban. A legnépszerűbb gyümölcs az alma ősszel amit könnyedén beszerezhetsz mindenféle fajtában. Legalább 30 féle nyomelemet és vitamint tartalmaz amelyek fontosak a szervezet számára. Található benne A-, B1-, B2-, B6- vitamin de tartalmaz még vasat, kalciumot, magnéziumot és folsavat is. És ez csak néhány. A másik királya az ősznek a szőlő. Ilyenkor zajlik a szüret. Nagyon könnyű ilyenkor friss és minőségi szőlőhöz jutni. Kiváló B3-,B6-, és E- vitamin forrás. Ezek mellett található még benne foszfor és magnézium is.

És hogy említsünk zöldséget is, ezért itt van még a sütőtök. A sütőtök nagyon sokáig eláll az éléskamrában. Nagyon magas a C-vitamin tartalma, ezért ajánlott rendszeresen fogyasztani. Magas a káliumtartalma is, ezért tisztítja a vért és a méregtelenítésben is szerepet játszik.

 

Reméljük tudtunk egy kicsit segíteni, hogy mikre kell odafigyelned neked is.
 

Beszűrődő napfény az őszi erdőben.

Tartalomhoz tartozó címkék: ősz őszi őszi betegségek