Menü

Ezekre kell odafigyelni kerttervezéskor

Sági Zsolt - HillVital
2021. 03. 10. 09:15:00

Legyen szó akármilyen kertről, a kerttervezés nem maradhat el egyik esetben sem.

Mielőtt bármit is ültetnék, tervezzünk! Bevonhatunk szakembert, de akár a család többi tagját is, vagy gyűjthetünk ötleteket könyvekből vagy internetről is. A lényeg, hogy előre gondolkozzunk, így sok kellemetlen perctől szabadíthatjuk meg magunkat.
 

Ezeket a lépéseket érdemes elvégezni kerttervezéskor:
 

Vegyük számba a már meglévő adottságokat. Milyen fák, cserjék, terepviszonyok, talaj minőség és vízelvezetés áll rendelkezésünkre. Gondoljuk végig, hogy ezek közül mivel vagyunk elégedettek és mit szeretnénk változtatni.

Mérjük le pontosan, hogy mekkora a kertesíteni kívánt terület, majd ezt arányosan vázoljuk fel egy négyzetrácsos papíron. Jelöljük rajta az olyan állandó dolgokat, mint a kút, a ház kijáratai, szerszámos, stb.
 

Ezt követően határozzuk meg a kert funkcionális elemeit.
Hol lesznek kijáratok, hol vannak napos illetve árnyékos részek. Vegyük figyelembe a szomszédos kert, épületek vetette árnyékos részeket. Határozzuk meg, hogy hol lesznek egyes elemek, int például étkező terasz, kocsi beálló, szalonnasütő, konyhakert, komposztáló, játszótér stb. Próbáljuk meg őket egymás mellett elhelyezni.

 

Tervezzük meg a járdákat, ösvényeket és sövényeket.
 

Tervezzük meg, hogy milyen legyen a grillező, kerti pad, hinta stb. Számoljuk bele, hogy változik-e esetleg a talajszint. Erre érdemes nagyon odafigyelni, mert fáradtságos és költséges munka lehet a földet átmozgatni, pótolni.
 

Ezt követően tervezhetjük, hogy hova essenek a lugasok, kerítések.
Adjunk lehetőséget a függőlegesen futó növények számára, hogy nőjenek.

Kezdhetünk a füvesített területtel, a virág- és veteményes ágyásokkal. A fákat a méretük szerint helyezzük el. A nagyobb lombozattal rendelkezőket a kert végében, míg a kisebbeket a ház közelében. Érdemes odafigyelni a keresztben esetlegesen elhúzódó villanyvezetékekre is.
 

Így, hogy nagyjából kirajzolódott a kertünk képe, gondoljunk az elektromos kiállásokra, világításokra is. Figyeljünk oda, hogy biztonságos rendszert alakítsunk ki.
 

Ha ezzel végeztünk, akkor jöhet a költségvetés. Kérjünk árajánlatokat, nézzük meg, hogy mit tudunk kedvezményesen beszerezni. Ha szükséges korrigáljunk a terven.
 

A kerttervezés fontossága

HASZNOSNAK TALÁLTAD EZT A CIKKET?

IGEN
NEM
 

Keresés

VÁRJ! Ne hagyd itt az ajándékod!

Erősödő visszér fájdalmak a meleg idő beköszöntével?! Ha te is visszérpanaszokkal küzdesz, akkor ezt tudnod kell!