Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Minden amit tudnod kell a ricinusról és a ricinus olajról!

2022. 06. 24. 12:34:00 Veress Máté - HillVital

Először az alapnövényről lesz szó vagyis a ricinusról. Ez egy nagyméretű és gyorsan növő növény. Lehet sokan nem tudják róla de rendkívül mérgező, ezért maga a növény csak dísznek való a kertbe. Nagyszerű társnövénynek számít, mivel nem kedvelik a kártevők, ezért ez a tulajdonsága a többi növény előnyére válik.

 

A ricinus egy nagyon gyors növekedésű és örökzöld, lágy szárú növény. Az eredeti élőhelye egyébként a trópusok és ott akár 10-12 méter magasra is megnőhet. Itt hazánkban csupán 3 méter szokott lenni a maximális magassága. Hosszú nyelű és tenyeres levelei vannak. Érdemes inkább magas társnövények mellé ültetni. Nagyon kedveli az amaránt, a napraforgót, a hajnalkát és a vasvirágot is. A tudományos neve egyébként Ricinus communis. A legkedveltebb fajtájának a Carmencita nevű bordő levelű fajta számít. Ennek a típusnak rózsaszín virágai vannak és barna hüvelytermése van. Fontos tudnod, hogy a növény minden része mérgezőnek számít.

A ricinus bemutatása.


Érdemes ricinust ültetned, ha szeretnéd az egész udvart elrejteni a járó kelők elől. Mivel elég magasra nő, átlagban 2 méter valamint a szélessége is nagyjából 1,2 méter szokott lenni. Éppen ezért ha többet ültetsz egymás mellé, akkor kiválóan letakar mindent. A hatalmas gyönyörű levelei akár valóságos erdőt varázsolhatnak a kertbe. Már nyár végén nyílnak a piros és rózsaszínű virágai. Ezek aztán tüskékkel borított hüvellyé változnak át. A hüvelyekben találhatók meg a tarka színű magok amelyek nagyjából bab méretűek.

 

Ha nyáron kiadós esők vannak, akkor akár 3,7 méterre is megnőhet valamint a levelei akár 60 cm átmérőjűek is lehetnek. A levelek egyébként élénk zöld színűek szoktak lenni, de bordópiros is lehet, fajtól függ. A szárai viszonylag távol vannak egymástól, ezért elegendő fény jut a növény belsejébe. Ajánlott valamilyen kúszónövényt felfuttatni a szárán, nagyon jó ötlet a hajnalka. Ez a növény körülöleli a ricinus szárát és így nagyon szép képet mutatnak.
 

Már említettük, hogy mérgező növény. De ezt nagyon komolyan kell vennie, ugyanis az egyik legmérgezőbb növénynek számít. Nem ajánlott olyan részre ültetni semmiképpen sem ahol a gyerekek játszanak. Egy jó tipp lehet, hogy vágd le a virágokat mielőtt hüvelyekké alakulnának, mivel a magvai számítanak a legmérgezőbbnek. Már akár 1-2 mag elfogyasztása is halálos lehet. Azt is említettük már, hogy távol tartja a rovarokat, ez is nagy előny a számára. Van aki úgy tartja, hogy ha a magvait a vakond járatba beleszórod, akkor távol tarthatod ezeket az állatokat vele.
 

A ricinus mérgező.

Most pedig következzen a ricinusolaj ami már nagyszerű élettani hatásokkal rendelkezik. A ricinusolajat a ricinus magjából hideg sajtolással nyerik ki. Nagyszerű anyagokat tartalmaz mint linolsavat, E-vitamint és több ásványi anyagot is. A ricinusolaj egy sűrű, eléggé kellemetlen ízű, szinte színtelen olaj. A ricinusolajnak már több gyógyászati előnye is bizonyított. Már világszerte több száz éve használják a népi gyógyászatban külsőleg és belsőleg is. A ricinusolajat az ókori Rómában is ismerték Palma Christi néven ami annyit jelent, hogy Jézus keze. Egy kutatás alapján már 4000 éve sajtolnak ki a ricinus magjából olajat. Tehát már az ókori egyiptomiak is használták.

A népi gyógyászatban egyébként a ricinusolajat hashajtóként, fájdalomcsillapítóként, izomlazítóként használták. De könnyedén enyhítették vele a viszketést, a szemirritációt és többféle fájdalmat is. Régen a ricinusolajjal fokozták az anyatej termelődését is.

A ricinusolajat lehet használni közvetlenül a bőrön is a viszketés és a piros foltok kezelésére. Ha borogatást készítesz belőle, akkor képes enyhíteni a fájdalmakat és sérüléseket, valamint képes fokozni az ízületek működését is.

A ricinusolajnak elég kellemetlen íze van, ezért nem is fogyasztják szívesen. Pedig egy régi módi hatásos orvosságnak lehet mondani. A leggyakoribb felhasználása hashajtásra lehetséges. Terhes nők is szokták alkalmazni, mivel képes enyhíteni a fáradtságot. El lehet nyomni a kellemetlen ízét ha citromlével vagy fahéjjal kevered.

A ricinusolaj megtalálható egyes szappanokban és krémekben is. A kozmetika ipar előszeretettel használja hordozóanyagként is.

Sokan tartanak attól, hogy a ricinusolaj mérgező lehet mivel a ricinus magjából készül, ami pedig magában rendkívül mérgező. Nincs benne annyi hatóanyag, hogy az veszélyes legyen, mivel hideg sajtolással készül. Tehát nem kell megijedni tőle, azonban ha ricinusolajat veszel, akkor mindig minőségit vásárolj, mivel azok szakszerűen vannak elkészítve, odafigyeléssel.

 

Reméljük sikerült olyan újdonságokat megosztani veled amiket eddig nem is tudtál. Ha hasznosnak találtad ezt a cikket, akkor oszd meg az ismerőseiddel!

A ricinus és a ricinusolaj bemutatása.