Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

A fagyöngy is segíthet a vérnyomáscsökkentésben!

2021. 01. 05. 09:53:00 HillVital

Előző cikkünkben megbeszéltük, hogy a galagonya tartós alkalmazásával milyen esetekben csökkenthető bizonyos szintetikus gyógyszerek szedése, most pedig további vérnyomás csökkentő hatású módszereket szeretnénk bemutatni.
 

Veszélyes-e a fagyöngy?
 

A galagonya után a fagyöngy a legnépszerűbb vérnyomáscsökkentésre használt növényünk, amelyet a népgyógyászat évszázadok óta alkalmaz. Mára mégis kiszorulni látszik a modern fitoterápiából, mivel tudományosan igazolták egy káros hatását: a vörösvérsejteket pusztítja. Mondhatnánk, hogy jobb volt, amíg ezt nem tudtuk, mert bátran lehetett vele próbálkozni. Ismerőseink körében találhatunk olyat, akinek bevált, ám a széles körű tudományos vizsgálatok hatástalannak találták. Örök dilemma, hogy a hagyománynak vagy tudománynak higgyünk. Talán ez esetben akkor tesszük a legjobbat magunkkal, ha olyan megoldást, növényt választunk, ahol a két megközelítés találkozik: vérnyomás probléma esetén életmódunk megváltoztatására törekszünk és legelőször a galagonyához folyamodunk. Illetve bevetjük az alább következő „trükköket”.

 

Kevesebb só
 

Paprika, paradicsom só nélkül? Úgy semmi íze! – gondoljuk sokan, pedig a legnagyszerűbb dolog, amit tehetünk a túlterhelt szívünkért, ha csökkentjük a sóbevitelt. Akinek ez nehezére esik, de szereti az újdonságokat, a só helyett próbálkozzék egyéb fűszerekkel. Pl. pici felforrósított olajra 1-2 percre rádobhatjuk a friss zöldségeket, amihez hozzáadhatunk köményt, egy gerezd fokhagymát vagy egyéb fűszereket, és már nem is fog annyira hiányozni a só íze. Rövid ideig tartó melegítés hatására pedig nem kell aggódnunk a zöldségeink vitamintartalma miatt sem. Akiknek az új ízek sem tudják eloszlatni szomorúságukat, őket azzal bíztatjuk, hogy az ízérzékelésünk néhány hét só bevitel csökkentés után így is - úgy is átalakul: egyre jobban érezzük majd az ételek természetes ízeit és kevésbé fog hiányozni a só. A kulcs, hogy a változtatással túlzottan ne „kínozzuk” magunkat, pl. az is egy tökéletes lépés, ha elhagyjuk a már kész ételek utánasózását.


 

A kamilla?
 

Meglepő lehet, hogy a kamilla bizony vérnyomáscsökkentő hatással is rendelkezhet. Kísérletező kedvű Olvasóink kedvéért írjuk, hogy a felszaladó vérnyomás napján néhány csésze kifejezetten tömény tea fogyasztása lejjebb viheti a pillanatnyi vérnyomás értékeket a nem veszélyesen magas esetekben. De hosszabb távra a kamillával ne rendezkedjünk be. Alkalmi „tűzoltásnak” jól jöhet, aki kipróbálja, és megosztaná velünk, hogy nála működött-e, várjuk visszajelzését!


 

Halleluja, halolaj!

 

Rengeteg megbízható vizsgálatot végeztek már a halolajjal, így ha ehhez a természetes szerhez folyamodunk, bízhatunk a pozitív változásokban. A halolajakban lévő omega-3 zsírsavaknak köszönhetjük a hosszú távú enyhe vérnyomás csökkenést okozó hatást, a vérzsírok mennyiségének csökkenését, és rengeteg egyéb jótékony hatást az idegrendszerünkre és gyulladásos problémáinkra. Étrend-kiegészítő formájában szerezhetjük be, a megfelelő aktivitás érdekében pedig nagyon fontos a jó termékválasztás. Olyan terméket válasszunk, amelynek az EPA/DHA (eikozapentaénsav/dokozahexaénsav) tartalma 3-5 gramm körül van a napi dózist illetően.* Természetesen az alacsonyabb dózisok is hozzájárulnak a szívünk egészségéhez, de a látványos hatás érdekében fontos a megfelelő hatóanyag tartalom, és hogy legalább 2-3 hónapon át folytassuk a halolaj kúrát. Véralvadásgátlókkal együtt ne szedjük, pl. műtétek előtt-után néhány nappal függesszük fel fogyasztását.

*Csupor Dezső: Pirulakalauz

 

A fagyöngy vérnyomáscsökkentő hatásai.