Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Februári teendők a kertben

2023. 07. 26. 09:02:00 hillvital.hu

A kertben szinte mindig vár ránk valamilyen teendő, ami alól a téli hónapok, így tehát a február sem kivétel.

Amennyire az időjárás engedi, érdemes néhány dologgal még a téli hónapokban végeznünk, hiszen tavasszal rohamosan megnő a teendők száma.

Természetesen itt nem arra kell gondolni, hogy télvíz idején a fagyos időben nekiállunk ültetgetni. Egyszerűen ha egy kicsit enged az idő akkor lássunk neki a februári kerti munkáknak.

 

Kezdjük is rögtön azzal, hogy mi van akkor ha enged az idő?

Mivel a lombhullatók ilyenkor télen alvó állapotban vannak, ezért ennek köszönhetően elég jól viselik a hideg hónapokat. Azonban ha az enyhülés hatására ezek kirügyeznek, éledeznek az akár végzetes is lehet számukra. Így ha az előrejelzés azt jelzi, ezeket érdemes felkészíteni az enyhe meleg utáni hidegre.

Itt arra kell gondolni, hogy az enyhülés és a napsütés hatására a fák elkezdenek éledezni, megindul a nedvkeringés. De mivel ez csak átmeneti és később ismét jön a fagy, ha ez a keringő nedv megfagy, akkor súlyosan roncsolhatja a fákat. Ez ellen úgy tudunk védekezni, hogy az érzékeny fáj törzsét kartonpapírral betakarjuk.

Ilyenkor szintén problémát szokott jelenti az is, hogy a hőingadozás hatására a fák kérgei megrepednek. Ennek pedig az a következménye, hogy a megtelepedő kártevők is megjelenhetnek. Ez ellen úgy védekezhetünk, ha mésszel körbefessük a fák törzseit.

 

A cserjék és örökzöldek trágyázását már javasolt február második felében elkezdeni

A nyáron virágzó cserjéket érdemes ilyenkor megmetszeni, azonban nem szabad elfelejteni, hogy a tavasszal hajtó fajták már ősszel kirügyeztek, így ha megmetsszük ezeket, nem fognak kivirágozni. Érdemes azokat az ágakat levágni, melyeket a tél megrongált.

Az olyan lombhullató kúszónövényeket, mint a jerikói lonc, meg kell metszeni, és formázni kell. A futó rózsák, a gyümölcsfák és a zöldségek tavalyi összegubancolódott hajtásait vágjuk le. Ha lobéliát, kék bojtocskát, verbénát, petúniát, meténget vagy más hasonló növényt szeretnénk ültetni, akkor elsőnek bent kezdjük el a magok ültetését, nagyjából a hónap végén.

 

Ebben a hónapban, ha az idő engedi, elültethetjük a rebarbarát, a tormát, a spárgát és az articsókát is.

A zöldséges kertet ilyenkor érdemes felszántani.

Milyen kerti teendők várnak minket februárban?