Napjainkban már nem csak azzal kell foglalkozni, hogy milyen egészségre gyakorolt hatásai vannak az étkezésnek, hanem azzal is, hogy az élelmiszerek előállítása valamint csomagolása milyen teherrel van a környezetre.
Előnyös az egészség szempontjából és a környezet szempontjából is ha az étrended nagy részét növényi alapanyagok, vagyis zöldségek, gyümölcsök, gabonák teszik ki. Viszont szerepelnie kell az állati eredetű fehérjeforrásoknak, húsoknak, halaknak, tojásnak és tejtermékeknek is. A hazai táplálkozási szokások viszont nagyban eltérnek ezektől. Ha mindenki az ajánlást követné, akkor nagyjából harmadával csökkenne az ökológiai lábnyom.
Fontos eleme a fenntartható táplálkozásnak az is, hogy helyi és szezonális termékeket válassz. Nemcsak a táplálkozási szempontból van jelentősége ennek, hanem mert a friss és helyi termékek fogyasztásával kíméled a környezetedet.
Manapság már nagyon sok táplálkozási étrend van és vannak olyanok amelyek kifejezetten a környezettudatosságra építenek. A kiegyensúlyozott és fenntartható étrend egyike az úgynevezett flexitáriánus étrend. Ez az étrend vegyes és változatos alapanyagokat használ. Nincs tiltott étel, de a húsok mennyiségét csökkenteni kell. Általában más állatok vagy növényi alternatívával szokták helyettesíteni.
A cikk végére még néhány hasznos tanács a környezettudatos táplálkozáshoz:
- A táplálékod felét zöldségek és gyümölcsök tegyék ki. Naponta négyszer ajánlott belőlük enni, és egyszer azért nyersen is.
- A már említett helyi termékek választása.
- Csökkentsd az állati eredetű ételek fogyasztását, de viszont fontos a megfelelő fehérjebevitel.
- Érdemes hetente 2 húsmentes napot beiktatnod.
- Étkezz változatosan és kerüld a szélsőségeket.
- Válaszd a környezettudatos csomagolású termékeket.
- Szüntesd meg vagy csökkentsd minimumra az élelmiszer pazarlást.