Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Tisztítási praktikák - Ez segíthet!

2023. 07. 14. 13:30:00 hillvital.hu

Rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg olyan egyszerű tisztítási praktikákkal, melyekre talán nem is gondolnánk.

Nézzünk néhány háztartási tisztítási praktikákat, hátha akad közte olyan, amivel még nem találkoztál!

A mosás sokkal hatékonyabb, ha előtte eltávolítjuk a foltokat. Az üzletekben kapható folttisztítók tele vannak vegyszerrel, nem a legjobb választás. Ráadásul a pénztárcánkat sem kíméli. A legtöbb frissen képződött szennyeződést természetes szerekkel is eltávolíthatjuk a ruhából. A vérfoltot pl. be kell áztatni, majd kenőszappannal kézzel kimosni. Utána mehet a gépbe! Nézzük, hogyan lehetséges a folttisztítás házilag.

 

Nagyon hatékony természetes folteltávolító az ecet és a szódabikarbóna is.

Az ecetet keverjük össze szappanos vízzel, és azzal dörzsöljük a foltot, nagyon hatásos. A szódabikarbóna enyhébb szennyeződések, pl. bor esetén hatásos. Szórjunk szódabikarbónát a foltra, hagyjuk rajta egy órát, s utána mossuk ki!

Fűfoltokat glicerinnel távolíthatjuk el, csak bele kell dörzsölni a ruhába.

 

Nagyon jó folteltávolító az áztatás.

Erősen szennyezett ruhákat érdemes előtte beáztatni pár órára. Az áztatással sikerül fellazítani a szennyeződéseseket, utána eredményesebb lesz a mosás, a foltok hamarabb eltűnnek. 

Gyümölcsfoltot mindig frissen kell eltávolítani, mivel a gyümölcsfolt mosás után látható foltot hagy a ruhán. Pl. eper, barack, szeder, málna, stb. Abban az esetben ha elmulasztottuk ezt, akkor a gyümölcs, eper, barack szeder folt elvtávolítása a következőképp zajlik. Legalább egy órán át hagyjuk meleg vízben, majd enzimes mosószerben mossuk ki. Ha halvány folt maradna, akkor áztassuk bóraxos vízben, majd ismét mossuk ki.

 

A kávé- és teafoltok eltávolítását sörrel is megpróbálhatjuk.

Öntsük sört a foltra, és finoman dörzsöljük az anyagba, majd hagyjuk megszáradni. Ezt a műveletet megismételhetjük kétszer-háromszor, a folt el fog tűnni.

 

Az izzadságfoltok ellen bevethetjük a citromot.

Keverjünk össze fele-fele arányban vizet és citromlevet, és ezzel dörzsöljük át a ruhanemű hónaljrészét. Ha makacs a folt, a citrommal is átdörzsölheted. De az izzadságfoltok ellen az is hatékony, ha 1 liter forró vízben feloldunk 4 kanál sót, és azzal kezeljük a foltot.

 

A zsírfoltok ellen hatékony szer a táblakréta is.

Ha átdörzsöljük vele a ruhán vagy az asztalterítőn lévő zsírfoltot, a krétapor felszívja a szennyeződést. Hagyjuk rajta, majd poroljuk le az anyagról. A galléron lévő koszcsíkoktól is megszabadulhatunk a segítségével.

 

Festék lemosása az ablakról

Egy egyszerű mosással nem jön le a festékfolt az ablaküvegről. Kaparjuk le a körmünkkel? Ettől jobb megoldás is van! Egy vattapamacs segítségével vigyünk fel körömlakklemosót. Hagyjuk rajta pár percig a festékes részeken, majd dörzsöljük le egy ruhával. Ezután tisztítsuk meg az üveget a szokott módon.

 

Matricák eltüntetése üvegről 

Az árcédulák levakargatása az üveg- és egyéb tárgyakról elég macerás. Ráadásul gyakran ott marad egy ragasztóréteg, amely tapadós, és vonzza a koszt. Szedjük le a matricákat, a maradék ragasztót pedig szintén acetonos vattával dörzsöljük le. Fémből készült felületeken is alkalmazható.

 

Pillanatragasztó eltávolítása 

Ha pillanatragasztót használunk, ritka az a „pillanat”, amikor nem ragad oda mindenhez, beleértve az ujjainkat is. Ha megpróbáljuk levakargatni, az károsíthatja a bőrt. Inkább itassunk át egy vattagolyót acetonos körömlakklemosóval, és tartsuk rajta a bőrfelületen, amíg a ragasztó feloldódik.

 

Billentyűzet tisztítás

A számítógép billentyűzete is könnyen tisztán tartható körömlakklemosóval és egy régi fogkefével. Nedvesítsük meg a kefét, és finoman dörzsöljük át vele a billentyűket.

 

A szeder folt eltávolítása, illetve a málna folt eltávolítása bosszantó lehet.

 

Hideg víz és folteltávolító szerek: Azonnal öblítsd le a foltot hideg vízzel, majd használj enyhe folteltávolító szert. Mindig olvasd el a termék címkéjét és kövesd az utasításokat.

 

Ecet vagy citromlé: Ha a folttisztító nem segít, kipróbálhatod az ecet vagy a citromlé módszerét. Egy kevés ecetet vagy citromlevet cseppents a folt közepére, majd dörzsöld át óvatosan, majd öblítsd le hideg vízzel.Csap alatti áztatás