Barion Pixel
Weboldalunk annak érdekében, hogy jobb felhasználói élményt biztosítson cookie-kat használ. Adatkezelési tájékoztató
Elfogadom
Hungarian
English
German
Kategóriák

Mi okozhatja a folytonos fáradtságot? Mutatjuk!

2023. 12. 08. 11:14:00 hillvital.hu

Több oka is lehet a fáradtságnak, azonban gyakran a vitamin illetve az ásványi anyag hiány szokta okozni.

Most pedig megnézzük, hogy milyen hiányok esetén érezheted magad állandóan gyengének és fáradtnak.A szervezet megfelelő működésében nagy szerepük vannak a vitaminoknak és az ásványi anyagoknak is. Ha nem biztosítod a szervezet számára a megfelelő napi mennyiséget, akkor kezdetben csak zavaró tünetek jönnek létre, később viszont komolyabb egészségügyi problémákat is létrejöhetnek.Elsőnek a magnéziumot emeljük ki. A magnézium egy nagyon fontos ásványi anyag. Fontos az energiatermeléshez. Segíti az idegek és a szív- és érrendszer normál működését. Erősíti a csontokat és az izmokat is. Szerencsére nagyon sok zöldségben megtalálható, mint a spenót, a hüvelyesekben, de a diófélékben is.


A következő a kálium, aminek többféle fontos feladata van. Hozzájárul a sav-bázis egyensúly fenntartásához valamint részt vesz az idegrendszeri ingerületek átvitelében. Szükséges az izomműködéshez és a sejtek energiaellátáshoz is.

Nagyon fontos megemlíteni a B12-vitamint is. Nagy részt vállal a vörösvérsejtek képzésében. A vörösvérsejtek szállítják a sejteknek az oxigént. Ha nem viszel be elegendő B12-vitamint a szervezetedbe, akkor kevesebb oxigén jut a szövetekhez, ezért sokkal fáradtabb és gyengébb leszel. Nagyon jó forrásai a B12-vitaminnak a halfélék, a húsok, a tojás és a máj is.

Csak kevés mennyiségű cinket tartalmaz a szervezet, viszont létfontosságú. Nagy szerepet játszik a DNS-szintézisben és a sejtek növekedésében is. Megtalálható a húsokban, a májban és a tojásban is.

A kihagyhatatlan C-vitamin következik. Leginkább arról ismert, hogy véd az oxidatív stressz ellen és erősíti az immunrendszert. Fontos még kiemelni még, hogy a szervezet a kollagén termeléshez is felhasználja a C-vitamint. Ha a szervezet nem kap belőle eleget, akkor gyengék lesznek a csontok és az ízületek is. Sok C-vitamin található a citrusfélékben, a paradicsomban, a paprikában és a brokkoliban is.

Végezetül jöjjön a D-vitamin ami legalább annyira fontos mint a C-vitamin.
Elsősorban a csontok és az immunrendszer egészsége miatt van rá szükség. Ha nem elég a szintje a szervezetben, akkor könnyebben leszel beteg és sokkal gyengébb valamint rosszabb lesz a kedved is. Ezt érdemes étrend-kiegészítő segítségével bevinni, mivel a napsütésen kívül nagy mennyiségben nem tartalmaz egy étel sem.

Fáradékonyság gyakori okai